Vilniaus mokytojų namai
EN

THEATRE OF VOICES


Šv. Kotrynos bažnyčia
Pirmadienis
Spalio 30 d.
19 val.

„Vilniaus festivalių“ kvietimu legendinis vokalinis kolektyvas „Theatre of Voices“ („Balsų teatras“) su savo įkūrėju, garsiu atlikėju ir dirigentu Paulu Hillieriu atvyksta į Lietuvą. Spalio 30 d. Vilniaus šv. Kotrynos bažnyčioje įvyks vienintelis grupės pasirodymas Baltijos šalyse. Programoje – meditatyvūs ir užburiantys pasaulinių muzikos garsenybių Arvo Pӓrto ir Davido Lango kūriniai.

„Viskas, prie ko prisiliečia Paulas Hillieris, tampa choro muzikos auksu“, – rašo „New York Times“. Ir iš tiesų, Paulio Hillierio vadovaujami ansambliai, kurių buvo ir yra ne vienas, stebina atlikimo kokybe bei įtaigiu, dažnai netikėtu repertuaru. Viso pasaulio melomanai bene geriausiai žino Paulio Hillierio įkurto ansamblio „The Hilliard Ensemble“ ir saksofono žvaigždės Jano Garbareko kompaktinę plokštelę „Officium“: ji tapo estetiniu epochos atskaitos tašku, pagal kurį matuojamas ansamblinio dainavimo meistriškumas, vokalo grynumas ir skaidrumas, paradoksaliai susiliejantis su visai kitokio žanro ir instrumento – džiazo – improvizaciškumu. „Vilniaus festivalių“ 2011 m. surengti „The Hilliard Ensemble“ ir saksofonisto Jano Garbareko pasirodymai sulaukė didžiulės sėkmės ir Vilniuje – Lietuvos publika per kelias dienas išpirko visus bilietus ir į pirmąjį, ir į papildomą koncertą.

Su „The Hilliard Ensemble“ suformuotą vokalinės kultūros ir išgrynintos dainavimo estetikos sampratą Paulas Hillieris perkėlė ir į antrąjį savo įkurtą ansamblį „Theatre of Voices“. Gyvuodamas nuo 1990 metų, šiandien „Theatre of Voices“ pripažįstamas kaip viena iš geriausių pasaulio vokalinių grupių. Įtakingas muzikos žurnalas „Gramophone“ pabrėžia ansamblio „aukščiausios prabos meistriškumą“, o „New York Times“ šitaip apibūdino sausakimšą ansamblio koncertą garsioje „Carnegie Hall“ salėje: „Stulbinama!“

„Theatre of Voices“ įkūrėjas ir ilgametis vadovas Paulas Hillieris muzikos kritikų neretai lyginamas su mitologiniu graikų karaliumi Midu, kuris, kaip minėta, viską, prie ko prisiliesdavo, paversdavo auksu. Iš tiesų Paulas Hillieris, pats būdamas puikus atlikėjas, baritonas, turi nepaprastą dirigento ir muzikos vadovo talentą. Jį ypač domina senoji ir šiuolaikinė muzika, ypatingi asmeniniai kūrybiniai ryšiai jį sieja su Arvo Pӓrtu ir Steve’u Reichu.

Savo muzikinę karjerą Hillieris pradėjo baigęs Londono Guildhall muzikos ir teatro mokyklą kaip Šv. Pauliaus katedros giedotojas. Garsųjį Hilliardo ansamblį 1973 m. jis įkūrė drauge su kolega katedros giedotoju Pauliu Elliottu ir kontratenoru Davidu Jamesu. Šiam ansambliui Hillieris vadovavo iki 1990 m., kai persikėlęs į JAV, Kaliforniją, subūrė „Theatre of Voices“ – ansamblį, kuris gerokai daugiau dėmesio skiria šiuolaikinei muzikai ir yra lankstesnės sudėties.

1996–2003 m. Hillieris vadovavo Indianos universiteto Senosios muzikos institutui – pripažintai muzikos studijų institucijai, tačiau ilgainiui jis pasijuto per daug nutolęs nuo koncertinės scenos. Todėl 2001 m. jis su malonumu priėmė pasiūlymą tapti Estijos filharmonijos kamerinio choro vyriausiuoju dirigentu ir grįžo į Europą. Tuo labiau, jog atlikėjas nepaprastai žavėjosi Arvo Pärto kūryba, net parašė apie jį knygą, o 2007 m. Hillieris pelnė Grammy apdovanojimą už Arvo Pärto kūrinio „Da Pacem“ įrašą.

2003 m. Hillieris įsikūrė Danijoje ir nuo tol vadovauja Kopenhagos ansambliui „Ars Nova“. 2008 m. jis tapo Airijos nacionalinio kamerinio choro vadovu. Sugrįžimas į Senąjį žemyną paskatino Hillierį atnaujinti ir legendinį ansamblį „Theatre of Voices“: nuo 2004 metų skaičiuojamas naujas ansamblio gyvavimo etapas. Antai 2007 m. specialiai ansambliui sukurto Davido Lango kūrinio „The Little Match Girl Passion“ („Mergaitės su degtukais pasija“) premjera Niujorko „Carnegie Hall“ salėje pelnė autoriui Pulitzerio premiją, o kūrinio kompaktinė plokštelė – Grammy apdovanojimą ansambliui ir jo vadovui (2010). 

Tarp ankstyvųjų, amerikietiškųjų, ansamblio sėkmių – keleto naujų Pärto kūrinių atlikimas ir specialiai „Theatre of Voices“ sukurto Steve’o Reicho kūrinio „Proverb“ premjera, kurį jie įrašė leidybinėje firmoje „Nunesuch“ su instrumentalistų kvartetu iš paties Reicho ansamblio. „Theatre of Voices“ bendradarbiavo su garsiu teatro režisieriumi Peteriu Sellarsu statant Igorio Stravinskio „Biblinius kūrinius“ Nyderlandų operoje Amsterdame. Koncertavo su Johnu Adamsu atliekant jo muziką, pvz., jo „El Niño“ pasaulinę premjerą Paryžiuje (1999) diriguojant autoriui. „Theatre of Voices“ nuolat pasirodo prestižinėse scenose – Edinburgo festivalyje, Londono Barbican centre, Niujorko „Carnegie Hall“. Ansamblis bendradarbiauja su puikiais instrumentalistais, tarp jų – Kronos kvartetas, London Sinfonietta, fleitininkė Michala Petri, viduramžių arfos virtuozas Andrew Lawrence-Kingu ir kt.

Legendinio „Theatre of Voices“ ir jo įkūrėjo Paulo Hillierio koncertas Vilniuje vyks spalio 30 d., bilietus platina Bilietai.lt sistema.

http://www.bilietai.lt/lit/renginiai/koncertai/theatre-of-voices-222251/




Bilietus galite įsigyti www.bilietai.lt ir bilietai.lt kasose.
Informacija apie bilietus nemokamu informacijos numeriu 1588 (informacija Jums bus suteikta nemokamai, mokėsite tik už ryšio paslaugas pagal Jūsų operatoriaus taikomus tarifus).
Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: