Vilniaus mokytojų namai
EN

LIETUVOS SUAUGUSIŲJŲ CHORŲ KONKURSAS


Šv. Kotrynos bažnyčia
Sekmadienis
Spalio 15 d.
12 val.

Konkursas rengiamas periodiškai – likus vieniems metams iki Lietuvos dainų šventės. Konkurso organizatoriai – Lietuvos nacionalinis kultūros centras ir Lietuvos chorų sąjunga.

Renginio tikslai išties gražūs ir prasmingi: puoselėti chorinio dainavimo tradicijas, skatinti chorus tobulėti ir burtis naujiems, propaguoti lietuvių kompozitorių autorinę kūrybą, padėti pasirengti 2018 m. Lietuvos šimtmečio dainų šventei „Vardan tos...“.

Vienas svarbiausių – įvertinti chorų meninį lygį, išrinkti geriausius ir padėti savivaldos institucijoms racionaliai, objektyviai panaudoti lėšas kolektyvams ir vadovams remti. Konkurso rezultatai yra ypač svarbūs chorų kategorijų svarstymui (pagal Lietuvos Respublikos kultūros ministro 2008 m. kovo 17 d. įsakymą Nr. ĮV-145 „Dėl kategorijų suteikimo mėgėjų meno kolektyvams pagal meninį lygį, veiklą ir pasiektus rezultatus nuostatų patvirtinimo“).

Demografiniai pokyčiai Lietuvoje lemia mėgėjų kultūrą, kinta ne tik socialinis reikšmingumas ir masiškumas, bet ir kokybinis augimas. Tai gan ryšku chorų veikloje, ypač – provincijos chorų, kurių pagrindą sudaro dainininkai mėgėjai. Nesugebantys arba objektyviai neturintys galimybių persiorientuoti ir pakelti dainavimo kokybės chorai atsidūrė už žiniasklaidos ir žiūrovų dėmesio ribų, o tai atsiliepia jų veiklos intensyvumui. Chorų vadovai dainininkų (ypač jaunimo) motyvacijai skatinti ieško kuo įvairesnių būdų, plečia atlikimo stilistikos, muzikos krypčių ir stilių įvairovę.

Lietuvos suaugusiųjų chorų konkursas Lietuvoje žinomas ir laukiamas. Jame dalyvauja ne tik nepriklausomi chorai, savo iniciatyva besiburiantys didmiesčiuose, bet ir mažesnių miestų bei miestelių inteligentija (turinti muzikinį išsilavinimą).

Vadovai turi puikią galimybę parodyti naujausias programas, paklausyti geriausių Lietuvos chorų, pasitarti su kolegomis, pasidalyti patirtimi, pasikeisti repertuaru. Geriausi, taip pat ir nauji chorai (susibūrę per pastaruosius penkerius metus), siūlomi kandidatais geriausių mėgėjų meno kolektyvų ir jų vadovų metų apdovanojimui „Aukso paukštė“ gauti, rekomenduojami tarptautinių konkursų ir festivalių rengėjams, šalies koncertų salių ir renginių organizatoriams. Konkurso visuma ir rezultatai atskleidžia choro žanro meninio lygio pokyčius, tendencijas. Džiugina, kad, nepaisant visų iššūkių, per laikotarpį nuo praėjusių konkursų (2006 m. ir 2013 m.) susikūrė (ar atsinaujino) per 20 chorų.

Konkurso I turas vyko geriausios akustikos regionų salėse: balandžio 1, 29 ir 30 d. Lietuvos edukologijos universitete dainavo Vilniaus miesto chorai, balandžio 9 d. Gargždų kultūros centre –Klaipėdos miesto ir regiono chorai, balandžio 22 d. Šiaulių kultūros centre – Šiaulių miesto ir regiono chorai, balandžio 23 d. Panevėžio Vytauto Mikalausko menų gimnazijoje – Panevėžio miesto ir regiono chorai, gegužės 6 d. Alytaus kultūros ir komunikacijos centre – Alytaus ir Marijampolės regiono chorai, gegužės 7 d. Marijampolės menų mokykloje – įvairių šalies regionų chorai, gegužės 13–14 d. Kauno kultūros centre „Tautos namai“ – Kauno miesto ir regiono chorai.

Iš viso I ture dalyvavo 111 chorų – rajonų ir miestų suaugusiųjų (taip pat ir aukštųjų mokyklų) moterų, vyrų ir mišrūs Lietuvos chorai (dainininkų skaičius – nuo 16). Visi jie pagal programos savitumą, atlikimo meninį lygį, sceninę kultūrą buvo įvertinti balų sistema ir apdovanoti keturių laipsnių diplomais: I laipsnio (85–100 balų), II laipsnio (70–84 balai), III laipsnio (50–69 balai) ir IV laipsnio (1–49 balai). Nelengva užduotis buvo Lietuvoje žinomų choro dirigentų ir kompozitorių (per 10 narių) vertinimo komisijai.

I turo rezultatai džiugina – puikiai debiutavo ir I laipsnio diplomus pelnė net septyni nauji chorai: Naujosios Akmenės kamerinis mišrus choras, Druskininkų mišrus choras „Druskininkai“, Palangos kamerinis mišrus choras, Šilutės kultūros ir pramogų centro kamerinis mišrus choras „Vox Libri“, Kauno Vytauto Didžiojo universiteto mišrus choras „Vivere Cantus“, Vilniaus Gedimino technikos universiteto mišrus choras „ARTyn“, Vilniaus „Ąžuolų klubo“ vyrų choras.

I ture net 44 chorai pelnė I laipsnio diplomus.

Į II turą spalio 14–15 d. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje pakviesti ne tik I laipsnio (pelnę 86 ir daugiau balų), bet ir II laipsnio diplomantai (pelnę 80 ir daugiau balų).

II turui konkurso dalyviai parengė 15 minučių programas: laisvai pasirinktas vienas ar keli kūriniai; laisvai pasirinktas lietuvių kompozitoriaus kūrinys, sukurtas po 2000 m.; laisvai pasirinktas kūrinys a cappella (atliekamas mintinai) iš 2018 m. Lietuvos dainų šventės „Vardan tos...“ Dainų dienos „Vienybė težydi“ repertuaro.

II turo vertinimo komisija – tarptautinė.

Dalyviai bus apdovanoti specialiaisiais prizais, diplomais ir piniginiais prizais:

I meninio lygio mišrūs, moterų ir vyrų chorai – trys I vietos po 1000 Eur, trys II vietos po 800 Eur, trys III vietos po 600 Eur;

II meninio lygio mišrūs, moterų ir vyrų chorai – dvi I vietos po 500 Eur, dvi II vietos po 400 Eur,

dvi III vietos po 300 Eur.  

I, II, III vietomis gali būti premijuojami keli chorai, kitu atveju – komisijai neradus tinkamo pretendento – viena premijų gali būti ir neskiriama.

Varžytis dėl Didžiojo prizo (Grand prix) bus pakviesti aukščiausius balus pelnę I kategorijos chorai – 15 minučių trukmės laisvai pasirinktoje programoje turi būti vienas II ture neatliktas kūrinys.

Daugiausia balų pelniusiam chorui atiteks Lietuvos suaugusiųjų chorų konkurso laureato žymuo ir 2000 Eur prizas.

Kiekvienais metais Lietuvoje vyksta per 60 chorų renginių – konkursų, festivalių, švenčių, dainų švenčių, akcijų. Prioritetinis renginys Lietuvos suaugusiųjų chorų konkursas – vienas svarbiausių.

Tai tarsi chorų žanro olimpiada. Ji bendram darbui sujungia ne tik per 100 suaugusiųjų chorų, bet ir nemažą būrį choro meno entuziastų regionuose. Verti padėkos kolegos organizatoriai, kultūros darbuotojai, režisieriai, skaitovai, konkursinių koncertų vedėjai, scenos apipavidalintojai, apšvietėjai ir daugelis kitų tarnybų. Jų patirtis, pagalba ir dėmesys konkursui – itin svarbus indėlis į tokio masto respublikinio renginio sėkmę ir tęstinumo perspektyvą.

Čia laimi visi.

Tad sėkmės visiems – Dainos broliams ir sesėms.

 

 

Aurelija Andrejauskaitė,

2002, 2006, 2013 ir 2017 m. Lietuvos suaugusiųjų chorų organizatorė,

Lietuvos nacionalinio kultūros centro Muzikos poskyrio vadovė 

 




Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: