Vilniaus mokytojų namai
EN

Moses Sumney (Amerika)


Šv. Kotrynos bažnyčia

Antradienis
Rugpjūčio 7 d.
20 val.

Šv. Kotrynos bažnyčioje širdis tirpdys „Oskarų“ apdovanojimuose pasirodęs ateities balsas Moses Sumney

Į Vilnių atvyksta dar vienas dabarties ir ateities balsas, vienatvės dainius, amerikietis Moses Sumney. Sparčiai kylantis leidyklos „Jagjaguwar“ talentas prieš savaitę lipo į „Oskarų“ sceną, o rugpjūčio 7 d. pasirodys Šv. Kotrynos bažnyčioje Vilniuje. Sunku net įsivaizduoti tinkamesnę erdvę šiai jausmingai ir dangiškai muzikai. Jo muzika tokia jautri, kad tik bejausmiams neužimtų kvapo. Taip greitai pamatyti tokį artistą Lietuvoje dar prieš metus atrodė kaip pasaka – šią vasarą ji taps realybe.

Šv. Kotrynos bažnyčioje erdvės ne tiek ir daug - tik 396 sėdimos vietos. Raginame bilietais pasirūpinti iš anksto. Vietų skaičius itin ribotas. Parašykite asmeninę žinutę „8 Days A Wee” feisbuke ir jums bus atsiųstas nuolaidos kodas. Bilietų prekyba su kodu startuoja kovo 13 d. 10 val. Bilietų su kodais kiekis smarkiai ribotas, jie žada brangti. Pats kodas galioja iki kovo 16 d. 10 val., tad nėra ko delsti.

Apie Moses Sumney

Jo debiutinį albumą tarp 2017-ųjų geriausių įtraukė „Pitchfork“, „The New York Times“, „Consequence of Sound“, „Popmatters“, „Spin“, „Stereogum“, NPR, o „Bandcamp“ net paskelbė pačiu geriausiu. Šiemet Moses Sumney pasirodė „Oskarų“ ceremonijos scenoje. Čia visur linksniuojamas JAV talentas su Sufjanu Stevensu ir St. Vincent atliko dainą iš keturias nominacijas pelniusio filmo „Vadink mane savo vardu“.

Jis lyginamas su Nina Simone, Nicku Drake‘u ir „Bon Iver“. „Verdantis intensyvumas, impozantiška laikysena ir neortodoksinės kompozicijos“, – komentavo tinklalapis „Pitchfork“. „Taip gražu ir išbaigta, kad atima žadą“, – aikčiojo „The Guardian“. „Moses Sumney balsas gali ištirpdyti bet kurią širdį“, – rašė „The New York Times“.

Tačiau Moses ypatingas pirmiausia tuo, kad dainuoja visai ne meilės dainas. Jo akustinės, elektroninės ir džiazinės kompozicijos vadinamos barokine popmuzika ir pasakoja apie vienatvės džiaugsmus bei iššūkius. Jo falcetas sklinda lyg eteris, lyg vaiduokliškos giesmės apie gyvenimą neįsimylėjus. „Ar aš gyvas, jei mano širdis tuščia? / Ar aš pasmerktas?“ – dainuoja jis ir įsitempia klausytojus į savo sielos gelmes.

Vos jam pasirodžius viešumoje, dar 2013-aisiais, iš lūpų į lūpas pradėjo sklisti kalbos apie šį keistą atlikėją ir jo tylius, subtilius koncertus. Tam neprireikė nei prodiuserių, nei vadybininkų pagalbos – jis buvo pastebėtas dėl gryno ir su niekuo nesupainiojamo talento. Visas jautrios, emocionalios muzikos žiedas atpažino ir į savo tarpą priėmė naująją žvaigždę.

Kultinis JAV muzikos inovatorius Beckas pats pirmasis pasikvietė Moses bendradarbiauti  kuriant albumą „Song Reader“. Jame tokios žvaigždės kaip Jackas White‘as, Norah Jones, Laura Marling ir kt. atlieka naujuosius Becko kūrinius. Moses įdainuota „Title of This Song“ albume skamba pati pirmoji. Becko pavyzdžiu iškart pasekė ir daugybė kitų. Moses falcetas skamba Beyoncé sesers Solange albume „A Seat at the Table“, Flume, „The Cinematic Orchestra“ ir „Hundred Waters“ dainose (pastarojoje repuoja ir Chance the Rapper). Jis pats yra labai geras Jameso Blake‘p draugas, dažnas jo radijo laidų svečias ir artistas, apšildęs jo koncertų turą valstijose. Jamie xx, José Gonzálezas, jau minėtas Sufjanas Stevensas, Davidas Byrne‘as, Erykah Badu, Karen O iš grupės „Yeah Yeah Yeahs“ – šie muzikos šviesuoliai jau dalinosi viena scena su Moses Sumney ir taip nusilenkė jo talentui.

Jo daina „Plastic“ įtraukta į HBO serialo „Insecure“ garso takelį. Su Tessa Thompson jis sukūrė dainą blokbasteriui „Creed“. Moses daina skamba ir GQ žurnalo reklaminiame klipe, kuriame Bradas Pittas klajoja po Amerikos nacionalinius parkus.

Moses Sumney – aukštas, išvaizdus, stilingas, beveik visada juodai apsirengęs, kiek primenantis Lietuvoje mylimą Benjaminą Clementine‘ą. Tai, kad jis yra išskirtinė asmenybė, patvirtina gausus ratas talentingų menininkų, tapusių artimais Moses draugais: Mac Demarco, Anderson .Paak, aktorės Anne Hathaway, Zoë Kravitz, Sacha Lane (neseniai matyta filme „American Honey“), Laura Mvula, Lianne La Havas, Donaldas Gloveris (kitaip žinomas kaip Childish Gambino) ir daugelis kitų. „Grizzly Bear“ bosistas Chrisas Tayloras prodiusavo jo dainą, jo albume bosu groja pats Thundercat, o su Kelela jis leidžia atostogas ir dalinasi tuo pačiu „Netflix“ slaptažodžiu.

„Aromanticism“ – dar į žodyną neįtrauktas terminas, reiškiantis negebėjimą patirti romantišką meilę. Būtent taip savo debiutinį albumą pavadino Moses Sumney. „Man nusibodo tas primygtinis teigimas, kad meilė yra žmogaus egzistencijos galutinis siekis ir esmė. Aš dar niekada nebuvau įsimylėjęs. Todėl svarsčiau, ar man derėtų apsilankytų pas gydytoją, ar verčiau įrašyti albumą?“ – juokiasi muzikantas.

Šio albumo geriausia klausytis naktį, jis toks trapus, kad, rodos, gali pranykti, jei klausytojas nebus tinkamai nusiteikęs. Moses čia visiškai atsiveria ir pažvelgia sau į širdį. Klausydamiesi jo daug kartų, užaugsite kartu su muzika ir atpažinsite joje save. „Vienas iš labiausiai terapinių metų albumų“, – konstatavo „Consequence of Sound“. „Jo muzika veikia kaip detoksikacija nuo viso to sekinančio informacijos triukšmo, užpildančio mūsų dienas“, – taip rašė „Pitchfork“ ir albumą paskelbė „Geriausia nauja muzika“.

Moses muzika pasakoja jo asmeninę kelionę, nors jam dar tik 27-eri. Jis gimė Kalifornijoje, bet dar vaikystėje pastoriai tėvai su vaikais grįžo į gimtąją Ganą, kur skleidė krikščionių tikėjimą. Moses jau buvo perėmęs amerikietiškąją kultūrą, tad sunkiai prisitaikė protėvių šalyje ir sulaukdavo patyčių dėl akcento.

Grįžęs į Kaliforniją jis pradėjo dainuoti mokyklos chore. Tik tada pagaliau sužinojo, kas yra harmonija ir kaip vadinasi tie gitaros akordai, kuriuos jis buvo atradęs tiesiog iš klausos. „Aš nežinau, kaip reikia groti teisingai“, – prisipažįsta Moses, bet gal būtent dėl to jo muzikoje tiek laisvės ir atradimų džiaugsmo. Beje, jo dainų tekstams poetiškumo pridėjo kūrybinio rašymo studijos.

Dainas jis pradėjo rašyti dar vaikystėje, bet slėpė nuo viso pasaulio iki pat 20-tojo gimtadienio. Nemokėdamas groti jokiu instrumentu, melodijas pasiniūniuodavo tiesiog a cappella ir kuo tyliau, kad neišgirstų šeimos nariai. Pirmąsias dainas išleido 2014 m. Jos įrašytos tiesiog miegamajame ant grindų su nesudėtinga technika, padovanota prodiuserio Dave‘o Siteko iš grupės „TV On The Radio“, dirbusio su „Foals“ bei „Yeah Yeah Yeahs“. D. Sitekas davė jam ir galbūt svarbiausią gyvenimo patarimą: „Turi išmokti viską pasidaryti pats. Niekas nepavers tavęs žvaigžde. Pats turi tapti vertas dėmesio.“

Moses kelyje pasitaikė ir tokių, kurie bandė jį nusitempti į popmuzikos ir komercijos pusę. Bet jis pasirinko priešingą kelią ir kuria tik tai, ką diktuoja jo širdis. Jo dainos gimsta iš improvizacijos – ir tik atliktos gyvai įgyja tikrąjį pavidalą.

Nors jo muzika pasakoja apie vienatvę, ji šilta ir jauki. „Norėjau užfiksuoti tą akimirką prieš pat užmiegant ar ką tik pabudus, kai viena koja dar esi sapnų pasaulyje, kai plūduriuoji rūke“, – pasakoja Moses ir prisipažįsta, kad meilės užvaldytame pasaulyje, jis yra laimingas būdamas vienas. Tikrai ne veltui koncertui buvo pasirinkta Šv. Kotrynos bažnyčios erdvė – tokios muzikos klausytis reikia ypatingos ramybės ir šventumo auros.

Moses Sumney viešnagę Vilniuje pristato tik koziriais šiais metais žygiuojanti muzikos agentūra „8 Days A Week”. Vien vasarį ši ambicinga kompanija jums jau atvežė geriausią britų grupę „alt-J“, tamsos dainių Ghostpoet, britų muzikos vunderkindą King Krule ir švedų muzikos kerėtoją Fever Ray. Jie taip pat yra švedų muzikos žvaigždžių Lykke Li ir Tove Lo bei kanadiečių grupės „BadBadNotGood“ koncertų organizatoriai.

Vaizdo klipai:

https://youtu.be/CMyRfIpNvPs
https://youtu.be/fS63c-C-Rc4
https://youtu.be/-JeSL44Rrfw

Tiny Desk Concert: https://youtu.be/C4-0Q8W8Nb0
KEXP: https://youtu.be/NPeji3NS4uE
Pitchfork Music Festival: https://youtu.be/LdUHd1KYx-E
Fader: https://youtu.be/f9CaQ6QFK0M
A Take Away Show: https://youtu.be/kVJcVyOUbA4

Išankstinė bilietų prekyba su kodais:
www.8dw.lt

Daugiau informacijos:

www.mosessumney.com
www.facebook.com/mosessumney
www.instagram.com/moses
www.youtube.com/mosessumney

https://www.bilietai.lt/lit/renginiai/koncertai/moses-sumney-vilnius-245933/


Bilietus galite įsigyti www.bilietai.lt ir bilietai.lt kasose.
Informacija apie bilietus nemokamu informacijos numeriu 1588 (informacija Jums bus suteikta nemokamai, mokėsite tik už ryšio paslaugas pagal Jūsų operatoriaus taikomus tarifus).
Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: