Vilniaus mokytojų namai
EN

Vakaras „PASAULIS SKAITO MAIRONĮ“, skirtas poeto gimimo 150-osioms gimimo metinėms paminėti.


VMN Baltoji salė

Trečiadienis
Rugsėjo 12 d.
18.00 val.

Maironio metai džiugina, stulbina, provokuoja, purto Lietuvą. Skamba minėjimai ir dainos, konfliktai ir nuomonės; į renginių su Maironio pavarde pavadinime gausybę įsilieja ir Vilniaus Mokytojų namuose rugsėjo 12 dieną vyksiantys skaitymai. Tik čia kanoninis rašytojas skambės kiek kitaip.
 
„Kartais man atrodo, kad Maironis yra labai didelė klišė,“ – sako renginio iniciatorė Ieva Krivickaitė. – „Žinau, kad mokyklose vaikai teberašo rašinius, šlovinančius „didįjį mūsų tautos dainių“, bet ką tiems vaikams reiškia tokios pompastiškos frazės? Norime patikrinti, kas ir koks yra Maironis už šitų frazių.“
 
Renginyje tekstinius darinius, sukonstruotus iš Maironio poezijos, lietuviškai skaitys užsieniečiai, o užsienio kalbomis – lietuviai; bus galima stebėti, kaip Maironis skaitomas gestų kalba.
 
„Gal pasitraukimas nuo klišių gali prasidėti dalinantis. Žmonės, kurie skaitys Maironio eilutes lietuviškai, bus iš viso pasaulio, jie darys kirčiavimo ir gramatinių klaidų, jie įdėmiai skaitys iš lapo, bet jie skaitys visai kitaip, nei skaitytų bet kuris iš mūsų – ilgiau matyt nesustodamas ties nė viena iki skausmo žinoma eilute. Man įdomus ir pačios poezijos prigimties nagrinėjimas per Maironį – aš ir pati suprantu ne visas užsienio kalbas, kuriomis lietuviai skaitys jo vertimus, bet noriu poezijos paklausyti kaip žodžių muzikos,“ – pasakojo I. Krivickaitė.
 
Be to, renginyje pagal Maironį džiazuos Ieva Pakalniškytė (LMTA), Mindaugas Dovydas Buidovas ir Kristupas Kmitas (VIKO Menų fakultetas), šoks šiuolaikinio šokio pamišėlis Denisas Kolomyckis. „Maironio eilėmis dainuojama daug dainuojamosios poezijos ir chorinės muzikos, bet su džiazu jis turi nedaug bendro; lygiai taip pat retai galima išvysti Maironio ir šiuolaikinio šokio derinį. Tikiuosi, kad tokios kombinacijos atvers netikėtus Maironio patyrimus ir bus įdomios net ir su poezija nieko bendro neturintiems žmonėms.“

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: