Vilniaus mokytojų namai
EN

Gedimino Degėsio fotografijų parodos „SAWUBONA, AFRIKA" atidarymas


VMN Baltoji salė
Pirmadienis
Vasario 17 d.
18 val.

Dalyvauja:
Ekspedicijos „Septynios Afrikos" dalyviai dr. Gediminas Degėsys (Vilniaus universitetas),
kelionių ekspertas Aušrys Matonis,
kelionių ekspertas Marius Mauragas („Go Africa").

Paroda veiks iki kovo 2 d. Svetainėje (114 aud.)
 
Autoriaus mintys:
„Afrika į mano gyvenimą užklydo kelis kartus ir visai netikėtai. Pirmą kartą tai atsitiko, kai studijavau Italijoje ir pradėjau mokytis suahelių kalbos; bendravau su studentais iš Juodosios Afrikos ir pirmą kartą išgirstas nakupenda, „aš tave myliu”, patraukė mano dėmesį savo skambesiu.
Antrą kartą egzotinė Afrika į mano erdvę pasibeldė, kai išvykau stažuotis į Paryžių. Ten aplankiau Musée du Quai Branly. Įėjęs į Užsachario Afrikos salę, negalėjau atsižiūrėti į skulptūras, alsuojančias pirmapradiškumu, didingumu bei slėpininga gelme. Tik saugos darbuotojo „muziejus jau uždaromas“ mane sugrąžino į realią erdvę. Namo keliavau Senos krantine ir ilgai galvojau, kas yra tie estetiniai principai, kurie taip pakerėjo mane. Grįžęs į Lietuvą, nutariau iš esmės keisti disertacijos temą.
Juodąjame Žemyne buvojau daug kartų, bet kiekvieną sykį jį atrasdavau vis kitokį. Drįstu pagarsinti, jog Afriką įsimylėjau, joje atradau save, ir tikiuosi, jog Ji atrado dalelę savęs manyje. Kaskart prisimenu vieno keliautojo pasakytą mintį: „Jeigu neturi bent kruopelės juodaodžio sielos, Afrika tau bus svetima ir tu joje būsi nesuprastas“.
Minint Vilniaus universiteto Orientalistikos centro 20-metį, norėjau pasidalinti bent keliomis akimirkomis iš neužmirštamų savo kelionių po Juodąjį Žemyną. Šiais metais, per mano gimtojo Alytaus miesto dienas pristačiau savo autorinę fotografijų iš daugybės Afrikos kraštų parodą - SAWUBONA, AFRIKA! (zulų kalba: Sveika, Afrika!).“
 
Gediminas Degėsys


Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: