Vilniaus mokytojų namai
EN

Knygos „Tradicinių lietuviškų dirbinių kūrimas: šiaudiniai sodai ir žaisliukai, advento vainikai, verbos, margučiai, žolynukai, karpiniai“ pristatymas


VMN Baltoji salė
Antradienis
Lapkričio 30 d.
18 val.

Vilniaus mokytojų namai  pirmąją Advento dieną, lapkričio 30-ąją, pristato menininkės Jorės Jurgitos Treinytės knygą „Tradicinių lietuviškų dirbinių kūrimas: šiaudiniai sodai ir žaisliukai, Advento vainikai, verbos, margučiai, žolynukai, karpiniai“. Advento kelias į Kalėdas bus palydėtas ir Advento vainikų paroda, kuri veiks visą gruodį.

Lapkričio 30 d. 18 val. Mokytojų namų baltojoje salėje, knygos pristatyme susitiksime su knygos autore J.J. Treinyte, lietuvių mitologijos tyrinėtoja Daiva Vaitkevičiene, folkloriste Laima Purliene, Žemyna Trinkūnaite ir jos kanklių grupe, knygos dizineriu Roku Gelažiumi. Norintys galės įsigyti knygą.

Kaip rašo Ieva Anelauskaitė-Motiejauskė, knygoje pristatomi tradiciniai lietuviški amatai, mokoma, kaip pasigaminti ir dekoruoti šiaudinius sodus ir žaisliukus, advento vainikus, verbas, žolynukus, kaip dažyti margučius, kaip karpyti karpinius. Nuostabiausia yra tai, kad tautodailininkė, fotografė J.J.Treinytė yra profesionali visų šių amatų-dirbinių-meistrė-kūrėja, specialistė. Jos kūryba susijusi su gamtos ciklais, gyvenimu darnoje su gamta.

Knygoje pristatomas ir kūrybinis J.J. Treinytės kelias, subtiliai parodoma, kaip plėtojosi vystėsi Jorės Jurgitos kūrybingumas, kaip ji, VDA baigusi fotografijos ir medijos studijas, prisijaukino, pamilo ir prakalbino šiaudą, žolynus. Kaip teigia pati tautodailininkė, šios knygos idėja ir kūriniai brandinti apie dvidešimt metų.

„Gal ir pati nesuvokiu, gal kai kam ši knyga bus svarbi, bent reikalinga“,- sako knygos autorė Jorė Jurgita Treinytė. Vakare Jorė Jurgita demonstruos Advento vainikų rišimo technikas.

Kviečiame drauge su Jore Jurgita keliauti po jos tautodailės dirbinių pasaulį.

Renginys nemokamas, būtinas Galimybių pasas.



Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: