Vilniaus mokytojų namai
EN

49-asis TARPTAUTINIS FOLKLORO FESTIVALIS „SKAMBA SKAMBA KANKLIAI“


VMN Baltoji salė
Penktadienis
Gegužės 27 d.
16 val.

Gegužės 27 d. 16 val. Vilniaus Mokytojų namų Baltojoje salėje bus pristatomas Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto išleistas leidinys „Lietuvių dainos JAV, įrašytos Elenos Bradūnaitės (1972)“. Renginyje dalyvaus leidinio sudarytojos Elena Bradūnaitė-Aglinskienė, dr. Austė Nakienė ir dr. Rūta Žarskienė. Iš JAV lietuvių įrašytas dainas atliks R. Žarskienės vadovaujamas folkloro ansamblis „Dijūta“.
***
Mintis įamžinti Pensilvanijos valstijoje gyvenusių lietuvių angliakasių kultūrą kilo išeivijos poetui Kaziui Bradūnui. 1972 m. į Pensilvanijos kalnuose įsikūrusią „minatiūrinę Lietuvą“ išvyko Algimantas Kezys, Vladas Būtėnas ir Elena Bradūnaitė. Jos įrašytos liaudies dainos – tai nedidelė, bet unikali kolekcija, kurioje užfiksuotas visas lietuvių išeivių repertuaras: ir iš gimtinės atsineštos dainos, ir išmoktos naujajame krašte, atspindinčios amerikietiško gyvenimo ypatumus.
Etnologei padainavo tik vienas pirmosios kartos emigrantas Petras Zataveckas, dirbęs angliakasiu. Daugiausia dainų padainavo dvi angliakasių našlės – Pranė Pikūnienė ir Anelė Ramylienė, abi kilusios iš Suvalkijos regiono, kalbėjusios tik lietuviškai. Puikus dainininkas buvo jaunesnės kartos atstovas Eugenijus Kalėda. Šis siuvėju dirbęs vyras buvo labai įsijautęs į dainų poetinį pasaulį, dainavo graudžias dainas apie tėvynės ilgesį, meilę ir išsiskyrimą. E. Bradūnaitė, stebėdama lietuvių emigrantų gyvenimą, įsitikino, kad tapatybė genais neperduodama, ji išlaikoma tik tuomet, jei yra sąmoningai puoselėjama. Bendravimas gimtąja kalba sušildo ir sukuria artimą emocinį šeimos narių ryšį, skatina suprasti ir perimti tėvų puoselėtą tautinę kultūrą.
⦁ ⦁ ⦁ ⦁ ⦁ ⦁ ⦁ ⦁ ⦁ ⦁ ⦁ ⦁ ⦁ ⦁ ⦁ ⦁ ⦁ ⦁
„Pensilvanijos lietuvių dainos“ – tai vienas iš tarptautinio folkloro festivalio „Skamba skamba kankliai“ renginių. Detali renginių programa: https://www.ssk.lt/programa-skamba-kankliai.

 



Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: