Vilniaus mokytojų namai
EN

Skambantys žodžiai srūvančiam laikui


Šv. Kotrynos bažnyčia
Antradienis
Rugsėjo 20 d.
19:00 Val.

Dalyvauja:
Kamerinis orkestras „I Solisti Aquilani“ (Italija)
Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“
Aktorius Giedrius Arbačiauskas
Dirigentas Amaury du Closel (Prancūzija)
Programa:
Franz SCHREKER (1878-1934)
Intermezzo styginių orkestrui, op. 8 (1900)
Premjera Lietuvoje
Mieczysław WEINBERG (1919-1996)
Kamerinė simfonija No.1, op.145 styginių orkestrui (1986)
Premjera Lietuvoje
Arvo PART (1935)
Adam's Lament (Adomo rauda) mišriam chorui ir styginių orkestrui (2009)
Paul CELAN (1920–1970)
Eilėraščiai iš rinkinio „Aguona ir atmintis“, vertimas iš vokiečių k. S. Gedos
Skambantys žodžiai srūvančiam laikui“ yra tarptautinio projekto Menas, politika ir Europos pilietiškumas“, kuriame dalyvauja 20 partnerių iš 12 ES šalių, dalis. Pagrindinis tikslas – ugdyti bendrą Europos piliečių kultūrinę atmintį, paremtą kolektyvinės ir transnacionalinės istorijos supratimu, leidžiančiu ugdyti demokratines vertybes, toleranciją ir pagarbą žmogui.
Dalies Europos menininkų vardai labai dažnai pamirštami, ir atgaivindami jų darbus šiandien norime prisiminti holokausto aukas ir totalitarizmo kultūrines pasekmes naujausioje Europos istorijoje“ – štai taip apie tarptautinį projektą Menas, politika ir Europos pilietiškumas“ pasakoja idėjos autorius ir koncerto dirigentas Amaury du Closelis (Prancūzija).
Visus autorius sieja sudėtingas laikmetis, paženklintas totalitarinių režimų ideologijų. Estų kompozitorius A. Partas, sovietų persekiotas už modernius kūrybinius ieškojimus, buvo priverstas emigruoti ir tik po 30 metų grįžo į tėvynę. M. Weinbergas, Varšuvos žydas, prasidėjus Antrajam pasauliniam karui emigravo į Sovietų Sąjungą, jo motina ir sesuo nužudytos Trawniko koncentracijos stovykloje, Sovietų Sąjungoje kilus bangai prieš formalizmą ir kosmopolitizmą mene, M. Weinbergas areštuojamas apkaltinus jį žydų buržuaziniu nacionalizmu. F. Schrekeris savo karjerą pradėjęs kaip vokiečių operos ateitis, kilus antisemitizmo bangai, gyvenimą baigė kaip nereikšmingas kompozitorius ir marginalizuotas pedagogas. P. Celanas per Antrąjį pasaulinį karą pusantrų metų praleido priverstinio darbo stovykloje, koncentracijos stovykloje žuvo jo tėvai, šios skausmingos patirtys paliko neišdildomą pėdsaką menininko sieloje ir nulėmė tragišką gyvenimo pabaigą.
Koncerte skambėsiantis Arvo Parto sakralios muzikos šedevras Adam‘s Lament“ yra ne tik geniali biblinės istorijos interpretacija – tai rauda pačiai kančiai, žemėje gyvenančio žmogaus palydovei, žmogui, kuris per tiek metų neišmoko gyventi taikoje ir meilėje. Šis „universalusis Adomas“ jau tūkstančius metų kenčia ir rauda dėl mūsų, jo skausmas išsiliejo kaip jūra, ir tik Viešpatį ir jo beribę meilę pažįstanti širdis gali tai suprasti,“ – savo mintimis apie kūrinio tekstą dalijosi pats kompozitorius.


Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: