Vilniaus mokytojų namai
EN

KONCERTAS „MUZIKA UKRAINAI“


VMN Baltoji salė
Trečiadienis
Spalio 19 d.
20 val.

„Muzika Ukrainai“ – tai projektas, kuriuo metu Duo Andersson (Julija Ivanovaitė, smuikas ir Paulius Andersson, fortepijonas) siekia Vilniaus klausytojams pristatyti mažai mūsų publikai pažįstamų ukrainiečių kompozitorių muziką smuikui ir fortepijonui bei kitus kūrinius ir kompozitorius, susijusius su šia šalimi. Šiuo sunkiu Ukrainai metu, kaip menininkai, jaučiame ypatingą atsakomybę populiarinti ir puoselėti šios šalies kultūrą bei Lietuvos ir Ukrainos dvišalį kultūrinį bendradarbiavimą.

Projekto koncertuose klausytojai turės itin retą galimybę išgirsti ukrainiečių kompozitorių Viktoro Kosenko, Miroslavo Skoryk ir Igor Loboda muziką bei Lietuvos kompozitorių, kurių gyvenimai buvo susiję su Ukraina – Eduardo Balsio ir Stasio Vainiūno – kūrybą, kurią specialiai šiam projektui ruošia pripažinti jaunieji muzikai – smuikininkė Julija Ivanovaitė ir pianistas Paulius Andersson. Nemažai programos kūrinių Lietuvos koncertų salėse skambės pirmą kartą.

Koncertas nemokamas. Trukmė – 1 val. Projektą remia Vilniaus savivaldybė. 

Plačiau apie atlikėjus:

Paulius Andersson – vienas perspektyviausių Lietuvos jaunosios kartos pianistų. Kilęs iš žinomos pianistų dinastijos, koncertinę veiklą Paulius pradėjo būdamas 5-erių metų. P. Andersson yra pelnęs penkiolikos tarptautinių konkursų apdovanojimus, dešimtyje jų – I-ąsias premijas ir Grand Prix, o tarptautiniame pianistų forume „Beszczady bez granic“ (Lenkija) buvo apdovanotas pagrindiniu prizu – Auksinio Parnaso laureato titulu.

Pianistas yra surengęs koncertus JAV, Indonezijos, Lenkijos, Čekijos, Vengrijos, Vokietijos, Danijos, Suomijos, Švedijos, Olandijos, Prancūzijos, Ispanijos, Slovakijos, Gruzijos, Ukrainos, Rusijos, Baltarusijos ir Lietuvos koncertų salėse, tai pat skambinęs prestižiniuose Lietuvos (Pažaislio, Kristupo, Bistrampolio, M. K. Čiurlionio muzikos ir kt.) bei užsienio festivaliuose. 2005 m. P. Andersson atstovavo Lietuvą Japonijoje dalyvaudamas pasaulinės parodos EXPO koncertuose.

Paulius nuolat koncertuoja kaip solistas su žymiausiais Lietuvos ir Europos orkestrais: Lietuvos kameriniu orkestru, Lietuvos nacionalinės filharmonijos simfoniniu orkestru, Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, Čenstahova filharmonijos simfoniniu orkestru, Stalowa Wola filharmonijos simfoniniu orkestru, Lvovo Muzikos akademijos simfoniniu orkestru, Kutaisi simfoniniu orkestru, Bresto teatro simfoniniu orkestru ir kitais.

P. Andersson aktyviai propaguoja lietuvišką muziką, skatina kompozitorius kurti naujus, specialiai pianistui dedikuotus kūrinius.

Julija Ivanovaitė – lietuvių jaunosios kartos smuikininkė ir altininkė, prestižinių respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatė, apdovanota II vieta (pirmoji nebuvo paskirta) bei specialiuoju komisijos prizu už geriausią modernaus kūrinio atlikimą Tarptautiniame A. Dombrovski stygininkų konkurse (Ryga, Latvija, 2014 m.), specialiuoju komisijos prizu už geriausią J. Heifetz aranžuotės atlikimą Tarptautiniame J. Heifetz smuikininkų konkurse (Vilnius, 2017 m.) ir kt.

2015 m. ir 2018 m. smuikininkė buvo apdovanota Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimo raštais už aukštus pasiekimus tarptautiniuose konkursuose.    

Kaip solistė, Julija yra koncertavusi su Latvijos Nacionaliniu simfoniniu orkestru, Lietuvos Nacionaliniu simfoniniu orkestru, Lietuvos kameriniu orkestru, Šv. Kristoforo kameriniu orkestru ir kitais kolektyvais.

Nuo 2011-ųjų metų J. Ivanovaitė yra Naujų idėjų kamerinio orkestro (meno vadovas – Gediminas Gelgotas) narė. Kartu su ansambliu Julija koncertuoja žymiose koncertų salėse – Leipzigo Gewandhaus (Vokietija), St. Martin-in-the-Fields (Londonas, D. Britanija), bei festivaliuose – „Vilniaus Festivalis“, „Gaida“, „Usedomer Musikfestival” (Vokietija, Lenkija), „Toulon Music Festival“ (Prancūzija), „Ventura Music Festival” (Kalifornija, JAV) ir kituose.

Kartu su NIKO J. Ivanovaitė yra koncertavusi Jo Šventenybei Dalai Lamai ir Popiežiui Pranciškui, o 2017 m. atstovavo Lietuvą pasaulinėje EXPO parodoje Astanoje, Kazachstane. 

Julija Ivanovaitė ir Paulius Andersson kartu koncertuoja nuo 2014 metų. 2022 m. duetas apdovanotas diplomu ir publikos prizu Tarptautiniame Stasio Vainiūno kamerinių ansamblių konkurse.



Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: