Vilniaus mokytojų namai
EN

„SVETIMI NAMAI”


Šv. Kotrynos bažnyčia
Ketvirtadienis
Lapkričio 16 d.
19:00 VAL.

XXVI Tarptautinis akordeono festivalis Vilnius 2023 pristato muzikos ir tapybos sintezės renginį “Svetimi namai”, kviečiantį prisiminti ir įamžinti Lietuvos žydų gyvenimo palikimą.
Dalyvauja:
DALIA DĖDINSKAITĖ, smuikas
GLEB PYŠNIAK, violončelė
TADAS MOTIEČIUS, akordeonas
Matvej Vaisberg, paveikslai
Idėjos autorė: Janina Ališauskienė
Skausmingi istorijos vingiai paženklina pavienių žmonių, šeimų, miestų ar tautų gyvenimus ir likimus. Tai žmonės, kurie gyveno greta mūsų, augino vaikus, turėjo svajones ir savus namus…
Talentinga žydų tauta paliko mūsų šalyje ryškų pėdsaką įprasmindami savo būtį mene, taip iki šių dienų įkvepiant ne vieną apmąstymams ir kūrybai. Ne išimtis ir Žagarė, mažas Lietuvos miestelis, kur dar dabar stovi jaukūs ir šilti žydų namai, kuriuose jie kadaise gyveno ar dirbo. Aplankyta nedidelė gyvenvietė šiaurės Lietuvoje ir jame pamatyti vaizdai, įkvėpė žymų ukrainiečių dailininką Matvej Vaisberg nutapyti paveikslų seriją „Svetimi namai“.
Unikali dailininko paveikslų tematika, vienus ryškiausius Lietuvos atlikėjus – violončelininką Gleb Pyšniak, smuikininkę Dalią Dėdinskaitę ir akordeonininką Tadą Motiečių pakvietė prisiminti ar naujai atrasti Lietuvos žydų kompozitorių J. Achron, C. Cui, A. Šenderovo, J. Heifetz, A. Copland ir kt. muziką ir pristatyti kaip bendrą tapybos ir muzikos sintezę koncerte „Svetimi namai“.
Jautrus, žemiškas ir kupinas svajonių talentingų menininkų muzikinis reginys.
Organizatorius - Lietuvos akordeonistų asociacija
Festivalio meno vadovas - prof. Raimondas Sviackevičius
Finansuoja - Lietuvos kultūros taryba
Globoja - Vilniaus miesto savivaldybė
Daugiau apie festivalį : www.akordeonofestivalis.lt
Koncertas nemokamas, tačiau priimsime tik tiek žiūrovų, kiek salėje yra sėdimų vietų


Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: