Vilniaus mokytojų namai
EN

Koncertą surengęs Ainis Storpirštis: „Užuot vakarais gėrę alų, geriau su draugais trauktumėte lietuvių liaudies dainas“

„Galite spjaudytis, rėkti ir vožti man į dantis, bet aš jums dar kartą pasakysiu, kad jūs visi jau vandenyne“, – tarė aktorius ir muzikantas Ainis Storpirštis, savo autorinį koncertą surengęs jau ketvirtąją tarptautinio dainuojamosios poezijos festivalio „Tai – aš“ dieną, spalio 17-ąją. 19 valandą, Šv. Kotrynos bažnyčioje įvyko jungtinis A Storpirščio ir grupės „Vandenynas“ bei lenkų atlikėjo Michal Łanuszkos koncertas.
 
 Kielce, Lenkijoje gimęs dainininkas M. Łanuszka baigė Valstybinę Aukštąją teatro mokyklą Krokuvoje, taip pat muzikos mokyklą, klasikinės gitaros specialybę. Septynerius metus dirba RMF Classic radijuje. M. Łanuszka užaugo su Paul McCartney ir Seweryn Krajewski muzika. Nepaisant šių dienų muzikos tendencijų, muzikantas tiki, jog dainos galia slypi melodijoje. Turbūt dėl to atlikėjas per daug nesijaudino, kad lenkiškus dainų tekstus supranta tikrai ne visa renginio publika.
 Šiam įvykiui Vilniuje muzikantas su grupe ruošėsi jau ilgai ir prieš koncertą išdavė paslaptį, jog nustebins klausytojus. M. Łanuszka net neabejojo, kad patalpa per jo koncertą bus sausakimša. Rodos, lenkų muzikanto spėlionės pasitvirtino: Šv. Kotrynos bažnyčioje žmonių išties būta daug.
 Pirmas į sceną žengė Michal. Dainininkas iškart puolė teisintis, jog koncertuose jam svarbi komunikacija, todėl liūdna, kad nesuprantame lenkų kalbos. M. Łanuszka pristatė savo grupę ir tarė: „Tikiuosi, kad kalbos barjeras nebus problema. Viliuosi, kad muzika pasieks jūsų širdis.“ Rodos, taip ir nutiko: Michal ir jo grupės pasirodymą salė sutiko labai palankiai, nors lenkiškus dainų tekstus suprato ne visi.
 Kiekvieną dainą Michal pradėdavo trumpa įžanga, apibūdinančią emocijas, kurias šis kūrinys turėtų sukelti. Pavyzdžiui, prieš sugrodamas vieną iš savo dainų, jis tarė: „Na, žinote, kartais aplanko toks jausmas, jog norisi į lietų išbėgti nuogam.“

 Po Michal pasirodymo teko palūkėti penkiolika minučių, kol koncertui pasiruošė A. Storpirštis ir jo grupė. Sklando legenda, jog grupė „Vandenynas“, su kuria koncertuoja A. Storpirštis, atsirado 1999 m., kai grupės nariai susitiko ir nutarė burtis į muzikinę draugiją. Muzikantai juokavo, jog artėja pasaulio pabaiga ir muzikinė karjera ilgai nesitęs. Bet, kaip žinia, ji dar neatėjo ir grupė sėkmingai koncertuoja iki šiol.
 Įžanginė grupės daina buvo be jokių žodžių, o antra skambėjusi daina vadinosi „Meškos“. Grupės vokalistas Ainis su publika per daug neplepėjo ir dainų ilgai nepristatinėjo – jo komunikacija pasireiškė ritmingais judesiais: sėdėdamas prie klavišinių, Ainis trypė, lingavo į taktą ir taip energija užkrėtė savo klausytojus.
 „Užuot vakarais gėrę alų, geriau su draugais trauktumėte lietuvių liaudies dainas“, – štai tokį patarimą savo klausytojams davė Ainis, kurio dainose esti ir folkloro motyvų.
 Festivalio koncerte sutiktas žmogus, logistikos kompanijai, užsiimančiai tarptautiniais pervežimais, UAB „EIRIF“, vadovaujantis Andrius Kviklys, pasipasakojo, kad šie metai jam yra pažintiniai su dainuojamosios poezijos festivaliu „Tai – aš“. „Norisi nueiti į kuo daugiau koncertų, bet užimtumas to neleis. Laukiu savaitgalio ir su šeima žadu apsilankyti visuose vakariniuose koncertuose ir, žinoma, nepamiršti V. V. Landsbergio kuruojamo renginio – „Bardai vaikams“. Anksčiau dainuojamaja poezija nesidomėjau, tačiau buvau sužavėtas akcijos „Bardų vilkikas“, kurios metu išvydau anksčiau negirdėtų ir nežinomų, bet dėmesio vertų atlikėjų. Dabar noriu išgirsti dar daugiau.“
 A. Kviklys tikino, jog dainuojamosios poezijos festivaliui pasibaigus, jo mėgstamų atlikėjų sąrašą papildys nauji favoritai. Svečias tikino, jog festivalyje jį labiausiai žavia ir užburia žmonės: „Kalbu ne tik apie atlikėjus, bet ir apie šio festivalio organizatorius. Stebiuosi jų šiltumu ir paprastumu, meile daromam darbui ir tikslo siekimu. Ne veltui vienas iš festivalio organizatorių – Juozas Žitkauskas – yra pramintas festivalio tėveliu. Su Juozu susipažinau viename vakarėlyje ir mus supažindino šeimos draugai. Nuo pat pirmos minutės pastebėjau, koks šiltas ir linksmas yra šis žmogus. Mano nuomonė tikrai nepasikeitė.“
 Jeigu norite apsilankyti kituose Vilniaus mokytojų namų organizuojamose festivalio „Tai – aš“ koncertuose, galite užsukti į spalio 18 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje vyksiantį Jungtinį festivalio sostinės koncertą, kuriame dainuos Vidas Petkevičius, Giedrius Arbačiauskas, Saulius Bareikis, Algirdas Klova, Vygantas Kazlauskas, italų atlikėjai Gian Luigi Ago ir Claudia Bellucci, iš Didžiosios Britanijos atvykę Julian Dawson ir Mano McLaughlin.
 Taip pat galite suspėti į spalio 19 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje vyksiantį koncertą, kuriame dainuojamaja poezija ir džiazo improvizacijomis ausis pamalonins Olegas Ditkovskis ir Neda Malunavičiūtė išskirtiniame koncerte su saksofonistu V. Labučiu ir pianistu, kompozitoriumi A. Anusausku. Tą pačią dieną Vilniaus mokytojų namų svetainėje skambės ne tik muzikinio, bet ir gyvenimo dueto „Kamanių šilelio“ bei svečio iš Didžiosios Britanijos kūrybos akordai. Spalio 20 d. festivalis iki kitų metų atsisveikins koncertais Šv. Kotrynos bažnyčioje ir Kauno Žalgirio arenoje.

Koncerto akimirkos: http://www.kultura.lt/lt/photos/index

2013 m. spalio 22 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: