Vilniaus mokytojų namai
EN

Atidaryta paroda „Pažiūrėk man į akis”

Psichiniai ligoniai dažnai laikomi atskira rase net ir šiuolaikinėje, modernioje visuomenėje. Stereotipinis požiūris, neglostantys epitetai bei kreivi žvilgsniai lydi tuos, kurie pasaulį mato kitaip. Tačiau psichiniai sutrikimai turi savyje paslapčių, kurios turi jėgos nešti progresą pasauliui ir atskiroms kultūroms.

Bipolinis sutrikimas palietė tokias asmenybes kaip Ludwig van Beethoven, Vincent van Gogh, Jean Claude Van-Dame, Winston Churchill bei Catherine Zeta-Jones. Depresija diagnozuota Jim Carey, Velso princesei Dianai, Ernest Hemingway. Tarp įtakingiausių pasaulio šizofrenijos pacientų – Nobelio premijos laureatas John Nash, Eduard Einstein ir Jack Kerouac.

Eiliniam žmogui sunku suvokti paslaptingiausių ir mažiausiai ištirtų pasaulyje sutrikimų abipusiškumą – visi bijome nežinomybės. Todėl, praėjus Pasaulinei bipolinio sutrikimo dienai, paroda „Pažiūrėk man į akis“ kviečia pažvelgti į vidų tų, kurių  mintys kitokios nei daugumos. Be baimės ir išankstinių nuostatų pastebėti, kad toks nuokrypis nuo visuotinai pripažintų „normalumo“ ribų gali ne tik skaudinti individą bei aplinkinius, bet ir turtinti žmonijos patirtį. Vienas pagrindinių projekto tikslų – paskatinti atsikratyti stereotipų susijusių su sergančiais psichinėmis ligomis. Neigiamas požiūris verčia pacientus užsisklęsti ir sunkina sveikimo procesą, taip pat jis skatina pirminių simptomų neigimą ir neleidžia laiku sustabdyti ligos.

Parodoje „Pažiūrėk man į akis“ eksponuojami 48 patvirtintą psichinės ligos diagnozę turinčių pacientų darbai.

Kviečiame be išankstinių nuostatų grožėtis neeiline kūryba bei daugiau sužinoti apie psichinius sutrikimus.

Paroda veiks balandžio 13-27 dienomis galerijoje „Koridorius” (II a.).

 

INICIATORĖ: Beatričė Ališauskaitė

PARTNERIAI:

VšĮ Vilniaus miesto psichikos sveikatos centras Vilniaus universiteto

psichiatrijos klinika

VšĮ kultūros ir švietimo centras Vilniaus mokytojų namai

2015 m. balandžio 14 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: