Vilniaus mokytojų namai
EN

Vilniaus mokytojų namų choro „Bel Canto” Kalėdos: trys ypatingos premjeros ir novatoriška, beprecedentė patirtis Lietuvoje!

Šių metų Kalėdoms geriausias Lietuvoje Vilniaus mokytojų namų mišrusis choras Bel Canto (Meno vadovas Artūras Dambrauskas) paruošė modernią, precedento neturinčią programą, kurioje – trijų ypatingų kūrinių premjeros. Ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalių regione.

 

Tris vakarus iš eilės prieš pat Kalėdas – gruodžio 20, 21 ir 22 d. – Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje choras Bel Cantopristatys vieno garsiausių pasaulyje šiuolaikinių JAV kompozitorių Eric Whitacre naujausią kūrinį Deep Field, parašytą orkestrui, chorui ir elektronikai. Pirmą kartą klasikinės muzikos istorijoje į kūrinio atlikimą yra integruota speciali Deep Fieldmobilioji programėlė, skleisianti elektronikos garsą, o koncerto žiūrovai taps kūrinio atlikimo dalimi.

Choras Bel Canto kūrinį Deep Field atliks kartu su Lietuvos kameriniu orkestru (Meno vadovas S. Krylovas), papildoma orkestro sudėtimi ir mušamųjų grupe Giunter Percussion. Atliekant kitus kocerto kūrinius, chorui Bel Canto taip pat talkins džiazo atlikėja Neda Malūnavičiūtė, pianistas Artūras Anusauskas, elektroninės muzikos atlikėjas Artūras Bulota ir kt.

Vilnius – trečiasis miestas pasaulyje, kuriame skambės Deep Field

Šiuolaikinės muzikos žvaigždės Eric Whitacre kompozicijos Deep Field pasaulinė premjera įvyko šių metų gegužę Minnesota, JAV, o Europinė premjera – rugpjūtį Royal Albert Hall Londone. Chorui Bel Canto suteikta teisė pristatyti šio kūrinio nacionalinę premjerą Lietuvoje, ir tapti pirmaisiais Baltijos šalių regione, atlikusiais Deep Field. Vilnius taps trečiuoju miestu pasaulyje, kuriame klasikinės ir chorinės muzikos gerbėjai išgirs šią novatorišką kosminę kompoziciją. Deep Fieldsukurtas Minnesota orkestro ir BBC Proms, didžiausio klasikinės muzikos festivalio pasaulyje, užsakymu.

NASA Hubble teleskopo nuotraukos įkvėpė kompozitorių muzikos pagalba perteikti emocijas stebint beribę visatą

Eric Whitacre kūrinį Deep Field parašė įkvėptas to paties pavadinimo NASA Hubble kosminio teleskopo nuotraukų, kuriose užfiksuotas giliausias iki šiol mokslui žinomas visatos vaizdas. Galingiausias virš atmosferos aplink žemę skriejantis NASA teleskopas, pavadintas amerikiečių astronomo Edwin Hubble garbei, 1995 m. buvo nukreiptas į mažytę “tuščią” erdvę danguje ir dešimtį parų fiksavo joje esantį vaizdą. Mokslininkai tikėjosi išvysti žemėje esantiems teleskopams nepasiekiamus visatos objektus, tačiau Hubble atsiųstos nuotraukos pranoko didžiausius jų lūkesčius.

Iš daugybės nuotraukų sudarytoje ir Hubble Deep Field pavadintoje bendroje nuotraukoje mokslininkai suskaičiavo 3 000 galaktikų! Jos yra skirtingų išsivystymo lygių, milijardais šviesmečių nutolusios nuo žemės, o kiekvienoje jų matomi milijardai žvaigždžių ir kitų kosminių objektų. Ši istorinė, iki tol giliausią, sunkiai suvokiamą visatos gylį užfiksavusi nuotrauka ne tik pakeitė žmonijos požiūrį ir supratimą apie visatą, bet ir suteikė mokslininkams neįkainojamos informacijos, siekiant nustatyti visatos amžių, jos praeitį ir, svarbiausia, ateitį.

2015 m. lapkričio 6 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: