Vilniaus mokytojų namai
EN

Finalinio akcijos GYVENTI NEGALIMA MIRTI koncerto metu į negiminingų kaulų čiulpų donorų registrą užsirašė net 232 žmonės

Paskutinį vasaros penktadienį Vilniaus mokytojų namų kieme vyko finalinis akcijos GYVENTI NEGALIMA MIRTI koncertas, kurio metu koncertavo ne tik įvairios Lietuvos grupės ir atlikėjai, bet taip pat pasirodė svečias iš Airijos Denis McLaughlin. Šis renginys buvo skirtas kaulų čiulpų donorystei skatinti bei padėti kraujo vėžiu sergantiems žmonėms.

Vilniuje vykusio koncerto metu netrūko staigmenų: mergina, kuriai prieš 11 metų buvo persodintas inkstas, džiaugėsi prasminga akcijos idėja ir ekspromtu sukūrė eilėraštį, kurį paskaitė visiems susirinkusiems. Nuoširdūs žodžiai sugraudino ne vieną atėjusįjį. Kiek vėliaus, scenoje skambant romantiškai grupės „Karma“ dainai nuskambėjo pasiūlymas tuoktis. Kaip sakė grupės lyderis Kazimieras Likša „matyt tai pati gražiausia akimirka grupės “Karma” gyvenime”.

Socialinė akcija GYVENTI NEGALIMA MIRTI vyksta jau antrus metus, o ją organizuoja Vilniaus mokytojų namai, Kristupo vasaros festivalis ir bendrija „Kraujas“. Šiais metais renginiai vyko Druskininkuose, Klaipėdoje ir Vilniuje, o jų metu į negiminingų kaulų čiulpų donorų registrą iš viso užsirašė 411 žmonių, tuo tarpu finalinio koncerto metu buvo užregistruoti 232 potencialūs kaulų čiulpų donorai. Visuose trijuose miestuose akcija sulaukė daug dėmesio, žmonės domėjosi kaip galima padėti sergantiems kraujo vėžiu, džiaugėsi, kad dauguma mitų, kuriais jie tikėjo, buvo paneigti.

 Vis daugiau žmonių suserga skirtingomis onkologinėmis ligomis, o kraujo vėžys užklumpa daugiau nei tūkstantį Lietuvos gyventojų per metus. Kai kuriems ligoniams išgyventi padeda tik kaulų čiulpų transplantacija, kurios šiuo metu laukia apie du šimtai sergančiųjų. Tai labai paprasta ir neskausminga procedūra, galinti išgelbėti ligonio gyvybę, tačiau Lietuvoje įsigalėję stereotipai apsunkina situaciją nes labai nedaug žmonių išdrįsta registruotis į negiminingų kaulų čiulpų donorų registrą. 260 – tiek žmonių Lietuvos negiminingų kaulų čiulpų donorų registre buvo prieš 5 metus. Šiandien – 7000. Kaulų čiulpų donorystė – vienintelė organų donorystė, kuri nepakenkia donorui. Renginio metu buvo bandoma griauti mitus ir pateikti teisingus faktus apie donorystę ir transplantaciją. Kiekvienas norintis, galėjo pasikonsultuoti su gydytojais bei seselėmis. „Niekada negali žinoti, kada liga užklups vieną iš mūsų. Padėkime vieni kitiems, suteikime viltį sergančiam” – sakė svečias iš Airijos Denis McLaughlin, o jam pritarė ir kiti atlikėjai ir grupės, pasirodę šiame koncerte.

Renginio organizatoriai tiek pernai, tiek šiemet kvietė visus neabejingus žmones padėti skyrybos ženklą sakinyje „gyventi negalima mirti“ ir tūkstančiai žmonių atsiliepė į šį raginimą. Į negiminingų kaulų čiulpų donorų registrą užsiregistravusių žmonių skaičius rodo, kad susirinkusieji sakė: GYVENTI, NEGALIMA MIRTI“.

2011 m. rugpjūčio 29 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: