Vilniaus mokytojų namai
EN

Koncertas „Ir ilgesio rožė pražydo…“

           Vilniaus mokytojų namų stenduose šį rudenį reklamuojamas romansų koncertas „Ir ilgesio rožė pražydo...” sukvietė daug romansų gerbėjų. 2015 lapkričio 21 d. vykusio koncerto metu, didžiojoje salėje, visos žiūrovų  sėdimos vietos buvo užimtos.

          Vilniaus mokytojų namų romansų ansamblis „Juodoji rožė”gali pasidžiaugti, kad romansų gerbėjai nekantriai laukia kiekvieno koncerto. Ansamblio meno vadovas - Aleksandras Vasiliauskas nuostabiai groja keliais muzikos instrumentais, o smuikininkės Irenos Belickienės smuiko muzika visada jaudina ir pakeri klausytojų širdis.

         Ansamblis „Juodoji rožė” gyvuoja 18 metų. Ansamblio dalyvės, pasipuošusios „retro“ stiliaus drabužiais, kiekviename savo koncerte džiugina klausytojus, ne tik lūpomis, bet ir širdimi dainuodamos nesenstančius romansus, dažniausiai apie liūdną meilę.

Ansamblio repertuare virš 170 romansų, meilės dainų. 2005 m. išleido pirmą kompaktinį diską „Pabūk dar”, 2012 m. antrą - „Laumių vilionės”.

           Rudenį, kai už langų šaltas vėjas ar lietus, kai mūsų širdys taip dažnai pasiilgsta šviesos, meilės ir šilumos, į Mokytojų namų Didžiąją salę gausiai susirinkę žiūrovai turėjo progą pasidžiaugti ir koncerto metu kartu padainuoti daugelį  ansamblio dainuojamų  romansų.

Šio koncerto tema: nuo liaudiškų dainų apie meilę iki tango.

             Prie kiemo vartelių ar rūtų darželyje ir atsirado tos meilės dainos, vėliau virtusios  romansais. Romansų posmuose sudėta viskas, kas žmogų labiausiai jaudina: tai meilė, neišsipildžiusios  svajonės, ilgesys ir viltis. Nors kartos keičiasi, bet meilės jausmas  išlieka tas pats, apie  meilę  dainavo mūsų senoliai, apie meilę  dainuojame ir mes …

               Klausytojų akys švytėjo. Jie visa širdimi įsijautė į mūsų meilės ilgesio romansų žodžius.... Iš klausytojų nuotaikos matėsi, kad vakaro metu nuskambėję  romansų  akordai atgaivino  jausmus,  suvirpino jų širdis ir  jų mintys  paskendo gražių prisiminimų jūroje.  Ne vienam skruostu ir ašarėlė nuriedėjo, prisiminus apie tą laiku  neišgirstą ar neištartą  žodį  ,,myliu“... 

„Gražiai surenkate romansus į temas, jausmingai juos išdainuojate. Kiek emocinių niuansų, kiek pajausta gražiausio jausmo – meilės – spalvų. Tai turtinga lietuvių tautos kultūrinė linija... Norisi dažniau jūsų koncertus ir išgirsti, ir pamatyti. Tai atgaiva širdžiai ir akims“- taip pasakė romansų mylėtojas Romualdas.

O romansų gerbėjas Reinhaldas su žmona Renata į mūsų koncertą atvyko jau antrą kartą iš Vokietijos, Bremeno miesto. 

Šį kartą,  kaip ir kiekvieno koncerto metu,  nuskambėjo romansas – ansamblio himnas „Juodoji rožė”, kuriame  skausmas išsakomas šiais  žodžiais: „…mane tu pamirši, tikriausiai pamirši ir rožė juodoji širdy išsiskleis“.  Į klausytojų klausimą, kodėl  ansamblio pavadinimas  yra  „Juodoji rožė“, atsakoma,  kaip norėtųsi visiems palinkėti, kad kiekvieno  mūsų širdyje niekada nepražystų  juodoji rožė – tai skausmas, ilgesys, neatsakyta, nelaiminga meilė. 

http://www.kultura.lt/lt/photos/index/2015/2890/page:1

2015 m. lapkričio 26 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: