Vilniaus mokytojų namai
EN

Festivalio "Tai - aš" malonybės

Paklaustas apie kūrybinę pažintį su šviesaus atminimo maestro V.Kernagiu, V.Stakėnas prisiminė Sovietų Sąjungos laikus, kai bardų muzika sunkiai skynėsi kelią į pripažinimą: "Bardus tais laikais vadino "šnabždukais". Aišku, vadino ir kitokiais, ne tokiais mielais vardais. Viso mūsų bardų traukinio "lokomotyvas" buvo V.Kernagis. Jis praskynė kelią į sceną ir kitiems. Toks talentingas žmogus gimsta kartą per šimtą metų. Manau, kad jo balsas buvo vienas įdomiausių XX amžiaus balsų. Didžiuojuosi, kad ketvirtį amžiaus galėjau bendradarbiautu su Vytautu. Nesakau, kad buvo paprasta - teko išgerti ne vieną butelį, kol rasdavome kompromisą. Tai buvo labai įvairiaspalvė asmenybė."

Virgis taip pat nenuleisdamas rankų stengiasi praskinti kelią dainuojamajai poezijai. Sako, kad vienas pagrindinių jo organizacinio darbo tikslų - naujų talentų paieška. Dėl to jis kasmet rengia festivalį "Mažoji akacija", kurio laureatai užkopia į didžiąją "Akacijų alėjos" sceną. Pernai Virgis taip pat dalyvavo Vilniaus mokytojų namuose rengtoje diskusijoje apie dainuojamosios poezijos reikšmę Lietuvos kultūriniame gyvenime bei organizacinius ir finansinius sunkumus, su kuriais susiduria šio žanro renginių organizatoriai. Pasak jo, per metus didelių pokyčių neįvyko ir klerkų kišenės staiga neprasivėrė, tačiau šis susitikimas sutelkė bardų bendruomenę.

Scenoje nesunku

Penktadienio vakarą per Didįjį tarptautinio dainuojamosios poezijos festivalio "Tai - aš" koncertą sostinės Šv. Kotrynos bažnyčioje buvo įteiktas dar vienas apdovanojimas: už indėlį į lietuviškąją dainuojamąją poeziją Juozas Erlickas pagerbtas Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūros (LATGA-A) "Aukso žvaigžde". Atsiimdamas ją J.Erlickas kaip visuomet liko ironiškas: "Nieko aš nesakysiu, nes žinau, kad scenoje būti nesunku, bet mąstau apie tuos, kurie sėdi, jie juk galvoja: "Kad tik greičiau pasibaigtų!" Bet po pauzės persigalvojo ir padeklamavo įkvepiančią ištrauką iš savo eilėraščio: "Skraido lapai - laiškai rudeniniai.../ Supas trys pasikorę vorai... /Aš kad spirsiu vienam į šikynę:/ Kas tau yr? A gyvent negerai?"

Festivalio "Tai - aš" vadovas Juozas Žitkauskas tikisi, kad "Aukso žvaigždė" bus pretekstas grąžinti J.Erlicką iš prozos į poeziją: "Šis apdovanojimas turėtų būti akstinas J.Erlickui atsigręžti į save kaip poetą. Nors jo tekstai sarkastiški, tačiau juose nėra pykčio ir agresijos. Kiekvienas J.Erlicko ištartas sakinys yra taiklus." Pernai LATGA-A prizo laimėtoju tapo poetas Marcelijus Martinaitis.

R.Kazlo "Žydinti bobutė"

Per visą "Tai - aš" savaitę nutiko ir kitų svarbių įvykių. Penktadienį sostinėje prie Lukiškių aikštės atidengtas V.Kernagio suolelis. O šeštadienį po pietų pirmą kartą į dainuojamosios poezijos sceną Vilniaus mokytojų namų sausakimšoje salėje kilo aktorius Rolandas Kazlas su savo pakeleiviais: aktore Jone Dambrauskaite (pianinas), Genadijumi Savkovu (akordeonas), Povilu Laurinaičiu (kontrabosas). Šį pasirodymą dainuojantis artistas pavadino popietine kavute, o dar tiksliau - puskoncerčiu, mat "mes apšildome portugalų grupę". R.Kazlas prisipažino, kad pasirodyti galėję ir po metų, bet labai spaudę organizatoriai, todėl debiutas įvyko dabar. Polinkis kurti eiles, muziką R.Kazlui ne naujiena, tačiau koncertas ypač atskleidė lyriškąją aktoriaus prigimtį.

Romantiškomis ir liūdnomis, šmaikščiomis ir ironiškomis dainomis dalijosi aktorius, o publika gaudė kiekvieną jo žodį, lyg scenoje būtų buvęs pats pranašas. Gebėjimo bendrauti su žiūrovais iš jo neatimsi. Dainomis aprėpęs savo gyvenimą nuo pirmosios meilės, prijuokinęs daina apie draugui paskolintus pinigus, R.Kazlas mėgaudamasis pristatė nujausią savo kūrinį pagal Jono Strielkūno eiles "Žydinti bobutė". Ją teko kartoti.

J.Žitkauskas turėjo pažadėti, kad kitąmet R.Kazlą įkalbins surengti dvigubai ilgesnį koncertą - šiemet valanda prabėgo nepastebimai. Po Rolando spindėjimo į sceną kilusiems svečiams iš Portugalijos nelabai pasisekė - į jų pasirodymą, deja, nesusirinko pilna salė. Tačiau likusieji nenusivylė: kad suprastum atlikėjo jausmus, tikrai nebūtina mokėti jo kalbą, užtenka girdėti ir matyti. Moteriška ir gundanti, ryžtinga ir valinga - štai kokia pasirodė vokalistė iš Portugalijos.

Naujų žvaigždžių valanda

Kaip jau įprasta, šeštadienio vakare publikos laukė neeilinis koncertas. Šiemet kitoniškai suskambėjo Andrius Kaniava. Jam į talką atėjo sunkiosios muzikos orkestras "Musė", specialiai šiam pasirodymui jėgas suvienijęs po dešimties metų pertraukos. Muzikantai, rodės, suplėšys Šv. Kotrynos bažnyčios stogus. Artistiški, energingi ir charizmatiški atlikėjai negailėjo savęs. Jų pastangas įvertinusi publika net du sykius muzikantus privertė sugrįžti atgalios.

Sekmadienį ištikimiausieji bardų gerbėjai rinkosi į baigiamąjį koncertą, kuriame su gerai žinomais atlikėjais į sceną kilo ir jaunieji festivalio dalyviai. Galbūt turėsime naujų dainuojamosios poezijos žvaigždžių?

Autorius: Diana MIELIAUSKAITĖ
http://www.lietuvoszinios.lt/Pramogos/Festivalio-Tai-as-malonybes

 

2011 m. spalio 25 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: