Vilniaus mokytojų namai
EN

„Gyvo žodžio vakarai“ kviečia prisijaukinti skaitymą

Lietuvos gyventojų literatūrinį skonį ir sąmoningą skaitymą siekiantis ugdyti Vilniaus mokytojų namų organizuojamas unikalus edukacinis projektas „Gyvo žodžio vakarai“, klausytojus į susitikimus Šv. Kotrynos bažnyčioje pakvies ir šiais metais.

„Atgaukite pusiausvyrą, atitrūkite nuo kasdienybės, priartėkite prie savęs ir prisijaukinkite skaitymą, jog jis taptų neatsiejama gyvenimo dalimi“, – kviečia literatūros kūrinius skaitysiantys projekto dalyviai.

Tęsiama projekto „Mokytojas ir mokinys“ dalis sostinės publikai sieks pristatyti skaitymą kaip meno rūšį, skatins domėtis išskirtiniais autoriais ir supažindinti su geriausia literatūra bei formuoti skaitančio, ypač jauno žmogaus, literatūrinį skonį. Renginių metu, kurie prasidės kovo mėnesį ir bus rengiami iki metų pabaigos, skirtingus literatūros kūrinius pristatys profesionalūs aktoriai drauge su jaunosios kartos atstovais: studentais ar moksleiviais.

Remiantis tyrimais, šiuo metu skaitymui skiriama vis mažiau dėmesio. 40 proc. suaugusių Lietuvos gyventojų ir 24 proc. vaikų visiškai neskaito knygų, o dalis skaitančiųjų skaito neatidžiai, fragmentuotai. Projektas „Gyvo žodžio vakarai“ buvo pradėtas rengti 2015 m., siekiant lietuvius sudominti išskirtinės literatūros skaitymu, sužadinti kultūros poreikį, padėti nuolat skubantiems miestiečiams stabtelti, įsiklausyti į gyvą poezijos bei prozos žodį, pažvelgti į jausmingas skaitančio aktoriaus akis. Projekto akcentu tapo profesionalių aktorių atliekamos literatūrinės programos ir kompozicijos išskirtinėje, kamerinėje aplinkoje.

Pasak organizatorių, projektas „Gyvo žodžio vakarai“, kurį remia Lietuvos kultūros taryba ir LR Kultūros ministerija, ne tik siekia sužadinti domėjimąsi geriausia literatūra, bet ir prisideda prie kultūrinio jaunų žmonių ugdymo, įtraukiant juos į programų rengimą.

„Nagrinėdami problemą, supratome, jog nepakaks tik paskelbti kuriuos nors metus skaitymo metais, turime žmones sudominti literatūra bei siekti, jog skaitymas Jiems taptų prasmingu įpročiu. Po metų projektą praplėtėme edukaciniu aspektu – profesionalūs aktoriai savo programas rengė kartu su studentais ar moksleiviais, atskleisdami jiems ne tik literatūros išskirtinumą, bet ir jos suvokimo bei pateikimo publikai subtilybes. Stebėdami reikšmingą bendravimą tarp jaunosios kartos ir aktorių, nagrinėjant literatūrą, šią programos dalį tęsiame ir toliau,“ – kalbėjo projekto vadovė Lina Ališauskienė.

Pirmasis projekto skaitymas vyks jau kovo 20 d., pirmadienį. Teklės Kavtarazės pjesė „Namisėda arba Kambarys pilnas personažų“ atgims jaukiose aktorės Irenos Jankutės ir moksleivės Anželos Chščanovič interpretacijose, o Šv. Kotrynos bažnyčios Dievo apvaizdos koplyčia prisipildys personažų ir gyvo žodžio.

Skaitymus projekte „Gyvo žodžio vakarai“ surengs Alvydas Šlepikas ir laisvalaikiu dainuojantis ekonomistas Rytis Jadzevičius, aktorė Sonata Visockaitė ir studentai Jonas Leleckas, Alma Laužonytė ir Agnė Kanapienytė, aktorius Justas Tertelis ir Giedrė Liugaitė, aktorė Redita Dominaitytė ir Laura Misiukevičiūtė ir kt.

Projekto „Gyvo žodžio vakarai: mokytojas ir mokinys“ renginiai vyks Šv. Kotrynos bažnyčioje, Dievo Apvaizdos koplyčioje. Renginių pradžia 19 val., trukmė apie 50 min. Daugiau informacijos www.kultura.lt .

2017 m. kovo 16 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: