Vilniaus mokytojų namai
EN

Renginiuose - iškilių Vilnijos krašto žmonių portretai

Vilniaus mokytojų namai drauge su kultūrininku ir literatu Juozu Žitkausku, tęsia projektą „Renginių ciklas „Jie su Vilnija suaugę”. Pagrindinis jo tikslas –pasakoti apie žymius kultūros ir meno žmones, gimusius, gyvenusius ar dirbusius Pietryčių Lietuvoje, supažindinti ir priminti jų kūrybą. Anksčiau (projektas vykdomas nuo 2012 m. ) šie renginiai vyko tik šio regiono gimnazijose ar kultūros įstaigose. Nuo šiol jų geografija plėsis, idant per juos visuomenei būtų pristatomas ir pats regionas, jo istorijos sankloda, taip stengiantis bent kažkiek pakoreaguoti teigiama linkme vis dar egzistuojančius stereotipus.

Rugsėjo 20 d., trečiadienį, 17 val. Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje bus pristatyta literatūrinė-muzikinė kompozicija „Lėmė dievai poetu man tapti”, skirta vieno žymiausių 17 a. poeto, kunigo, retorikos teorijos pradininkų Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus kūrybai. Kompozcijos metu skambės M. K. Sarbievijaus odės, eilėraščiai, panegirikos bei ištraukos iš neseniai lietuvių kalba išleisto pamokslo „Maršalo lazda parodyta laidojant LDK maršalą Joną Stanislovą Sapiegą”. Programos intarpuose – autorinės aktoriaus ir bardo Giedriaus Arbačiausko dainos, kurias atliks pats autorius kartu su žmona, violončelininke Agne. Programą pristatys ir ves J. Žitkauskas.

Po savaitės, rugsėjo 27 d. 13 val. Jašiūnų (Šalčininkų r.) dvare aktoriai Karolina Elžbieta Mikolajūnaitė, Artūras Varnas, dainų autorė ir atlikėja Daiva Steponavičienė-Rugiaveidė bei literatas J. Žitkauskas parodys kompoziciją „Julijus Slovackis – laisvės šauklys”, skirtą XIX a. poeto, romantiko J. Slovackio kūrybai. Poeto kūryba (eilėraščiai, ištraukos iš dramų) bus skaitomos lietuvių bei lenkų kalbomis, įvairinant Rugiaveidės atliekamomis autorinėmis dainomis.

Be šių kompozicijos, projektui „Jie su Vilnija suaugę” yra sukurtos kompozicijos apie rašytoją ir diplomatą Igną Šeinių, poetę Oną Miciūtę, poetą, kunigą, vieną iš draudžiamosios spaudos platintojų Silvestrą Gimžauską, poetą Adomą Mickevičių, tarpukario Vilniaus krašto lietuvybės puoselėtoją, žurnalistą ir prozininką Rapolą Mackonį ir kitus.

Kompozicijas rengia ir jas atlieka aktoriai, skaitovai J. Šalkauskas, Ferdinandas Jakšys, Gediminas Storpirštis, Birutė Mar, Aleksas Kazanavičius, Giedrius Arbačiauskas, Dalia Jankauskaitė, Artūras Varnas, vokalistai A. Liutkutė, R. Vilkevičius, birbyninkai Egidijus Ališauskas ir Kastytis Mikiška, dainų autorius ir atlikėjas Gytis Ambrazevičius, literatas J. Žitkauskas ir kt.

Projektą „Jie su Vilnija suaugę” iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kultūros ministerija.

 

 

2017 m. rugsėjo 13 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: