Vilniaus mokytojų namai
EN

Atviras mikrofonas laisvam lietuviškam žodžiui buvusioje laikraščio „Vilniaus žinios“ spaustuvėje

Jei pagalvojote, kad nežinote, kur tai yra - galvokite iš naujo. Jūs tikrai žinote ir ne kartą ten lankėtės. Tai pastatas, Vilniaus g. 39, kuriame įsikūrę Vilniaus mokytojų namai ir kitos kultūrinės įstaigos. Būtent čia, prieš 115 metų po ilgų lietuviško žodžio draudimo dešimtmečių buvo išspausdintas pirmas lietuviškas laikraštis „Vilniaus žinios“. Spaustuvę įsteigė inžinierius Petras Vileišis. Čia lankėsi ir dienraščiui rašė Jonas Biliūnas, Mykolas Biržiška, Petras Mašiotas, Antanas Vienuolis, Žemaitė ir kiti to meto šviesuoliai.

Šiandien, švęsdami Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, pagerbdami visus, kurie iki šių laikų išsaugojo lietuvišką žodį Vilniaus mokytojų namai skelbia atviro mikrofono laisvam lietuviškam žodžiui diena.

Pirmieji skelbėjai – ką tik išmokę skaityti priešmokyklinukai iš Vilniaus miesto vaikų darželių. Būsimieji sostinės kūrėjai  pradėjo šią dieną gražiu koncertu Vilniui bei foto parodos atidarymu „Žingsnis po žingsnio pažįstu Vilnių“.

Laisvas lietuviškas žodis šiandien visą dieną skambės Vilniaus mokytojų namų II aukšto koridoriuje „Galerija“. Ateikite ir skaitykite. Skaitykite garsiai, drąsiai ir išdidžiai. Mes esame atsakingi, kad niekada nenutiltų laisvas lietuviškas žodis, kad visi suvaržymai ir draudimai būtų praeities, o ne ateities leitmotyvas!

Nuotraukų galerija: http://www.kultura.lt/lt/photos/index

2019 m. gegužės 7 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: