Vilniaus mokytojų namai
EN

Kraštovaizdžio eko projektas Miestas už mano lango

Kultūros ir švietimo centro „Vilniaus mokytojų namai“ rudens sezonas startuoja su jau tradicija tapusiu aplinkosauginio švietimo projektu „Miestas už mano lango: domiuosi, kuriu, keičiu“, kurį organizuoja Vilniaus miesto savivaldybė. Šiais metais projektas plečia savo geografiją ir nuo centro savo žvilgsnį kreipia į nuostabų Lazdynų ir Karoliniškių kraštovaizdį. Šiemet pakviesime pasižvalgyti kaip nemiega „miegamieji“ rajonai. Savo kraštovaizdį pamilusios bendruomenės kviečia ir kitus miestiečius atvykti ir pakeliauti po įspūdingus Karoliniškių draustinio Neries slėnio skardžius ir atodangas. Karoliniškių biblioteka svetingai atvers duris ir kvies diskusijoms apie kraštovaizdžio išsaugojimo ypatumus, bus rengiami eko protmūšiai bendruomenei.

Miestiečiai bus pakviesti dalyvauti šiose ekskursijose ir labiau pasigilinti kaip formuojasi miesto kraštovaizdis: „Karoliniškių kraštovaizdžio draustinio takais Lazdynuose“, „Karoliniškių kraštovaizdžio draustinio takais Karoliniškėse“, „Ledynmečio įtaka Vilniaus kraštovaizdžiui“, „Vilniaus kraštovaizdžio karūna nuo Gedimino kalno“. Nebus pamiršti ir miestiečiai su augintiniais – lapkričio mėn. bus pakartotas praėjusių metų projekto „hitas“ orientacinis žaidimas „Šniukštinėju Vilniu: pasaulio geografija mieste ir apylinkėse“.  

Nemažai įdomių projekto renginių vyks ir pačiuose Mokytojų namuose. Jau nuo rugsėjo pradžios pirmojo aukšto foje veikia interaktyvi paroda apie didžiuosius Lietuvos keliautojus ir ekspedicijas nuo mūsų valstybės susikūrimo iki šių dienų. Nuo rugsėjo 12 d. startuoja vilniečių pamėgta  jurginų paroda „Rudens vitražai“, kurios metu demonstruojami VU botanikos sode išauginti įvairiausių retų rūšių jurginai.

Vilniaus moksleiviai taip pat planuoja aktyviai dalyvauti projekto veiklose. Jau rugsėjo 30 d. VMN Mažojoje salėje vyks socialinė – meninė akcija „Kraštovaizdžio fragmentai“. Moksleiviai iš antrinių žaliavų, iš surinktų šiukšlių gamins kraštovaizdžio paveikslus. Vėliau paveikslai bus eksponuojami Vilniaus mokytojų namų Mažojoje salėje. Šios akcijos tikslas atkreipti dėmesį į kraštovaizdžio teršimą, apgalvoti savo santykį su gamtą. Taip pat šia menine akcija norima parodyti, kad atliekas ir šiukšles galima prikelti antrajam gyvenimui ir tikslingai integruoti jas į mus supančią aplinką.

Visuose renginiuose vilniečius lydės savo sričių profesionalai: patyrę gidai, įdomūs lektoriai, savo darbą mylintys gamtininkai ir mokytojai. Burkimės ir būkime aktyvūs, tyrinėkime, kurkime, pažinkime ir pamilkime tą miestą už mūsų lango ! Ateikite, Vilnius laukia!

Plačiau apie projekto renginius www.kultura.lt

2019 m. rugsėjo 16 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: