Vilniaus mokytojų namai
EN

RUSŲ ROMANSO MYLĖTOJŲ DRAUGIJOS „MELOS“ KŪRYBINĖS VEIKLOS MOKYTOJŲ NAMUOSE PRISTATYMAS

Pasitikdami Naujuosius 2020 metus, tikrai nesitikėjome iš jų tokio nešvaraus triuko, nors tai ir yra šuoliniai metai. Net negalėjome pagalvoti, kad mūsų gyvenimas pasikeis taip dramatiškai, visur ir visiems. Jau dvi savaites Lietuvoje gyvename karantino sąlygomis. Paskutinis tradicinis muzikinis rusų romanso mylėtojų Lietuvoje draugijos „Melos“ antradienis, skirtas Tarptautinei moters dienai, buvo sėkmingai surengtas kovo 3 d. Kitas turėjo įvykti balandžio 7 d. ... Bet... Tam, kad užpildyti kažkaip šią tuštumą siūlau kol kas nedidelį mūsų draugijos (kuriai, beje, šie metai yra jubiliejiniai, gruodį švęsime 25 metus) pristatymą.

Tikiuosi, kad jubiliejinis vakaras tikrai įvyks. Ir vėl susirinks pilna mūsų pamėgtoji Vilniaus mokytojų namų Didžioji salė muzikos ir poezijos mėgėjų, kurie negali gyventi vienas be kito, be malonių sveikinimo žodžių, be gerai žinomų mylimų atlikėjų, jų romansų bei dainų. Ir mes vėl būsime kartu. Ir tai, be abejonės, parodys, kad jau 25 metus „Melos“ sugeba suburti įvairaus amžiaus, profesijų ir pomėgių kūrybingus žmones - dainininkus, muzikantus, poetus, dailininkus, tiek mėgėjus, tiek profesionalus, tiek suaugusius, tiek vaikus. 

Taigi „Melos“ draugija oficialiai buvo įkūrta 1995 metais. Jos įkūrimo iniciatoriais buvo dainuojančių sutuoktinių pora Liudmila ir Valerijus Oparinai ir, žinoma, daugiametė „Melos“ vadovė Jelena Bachmetjeva, humanitarinių mokslų daktarė, iniciatyvi ir kūrybinga visuomenininkė, turinti didelį autoritetą įvairių mūsų šalies tautinių bendrijų tarpe ir daug dėmesio skirianti Lietuvos rusų tautinio tapatumo išsaugojimui bei puoselėjimui. Būtent jos kūrybingo darbo dėka „Melos“ tapo viena iš aktyviausių Lietuvos tautinių mažumų bendrijų. Nuolat rengiami įvairūs koncertai, poezijos vakarai, parodos, kurių metu mūsų šalies visuomenė supažindinama su Lietuvos rusų istorija, kultūra, papročiais, tradicijomis, pristatomos įvairių tautybių mūsų šalies rašytojų knygos, dailininkų darbų parodos.                               

Nuo 2017 metų draugijos vadovės pareigas perėmė ir šį nelengvą darbą sėkmingai tęsia Valentina Kalinčeva, dainuojanti matematikė, įvairių tarptautinių festivalių diplomantė.

Norėčiau pridurti, kad „Melos“ ištakose buvo ir puikus rusų romansų atlikėjas, dabar laikomas nacionaliniu Rusijos lobiu Valerijus Agafonovas, kurio gyvenimas buvo glaudžiai susijęs su Lietuva. 

Būtent iš praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje „Žinijos“ draugijoje ir kitose Vilniaus salėse vykusių J. Bachmetjevos ir V. Agafonovo paskaitų-koncertų išėjo tradiciniai „Melos“ antradieniai, sukviečiantys į nemokamus renginius šimtus žiūrovų, kurie domisi daugiataute mūsų šalies kultūra.

Šių renginių, skirtingų pagal formą, temą ir scenarijų, „Melose“ vyksta  vidutiniškai 12–15 per metus (tai yra, iš viso jų buvo apie 400). Ir kiekvieną kartą į koncertą atvykę žiūrovai leidžiasi į muzikinę kelionę, kuri niekada nekartojama du kartus.

Neįmanoma išvardyti visų atlikėjų, kurie per daugelį metų tapo mūsų draugais, be kurių draugijos veikla būtų neįmanoma ar menka, neįmanoma vien todėl, kad jų yra labai daug. Bet mes esame jiems visiems labai dėkingi. Tai yra garsūs Lietuvos dainininkai, poetai, menininkai, populiarūs bardai, nuosavų dainų kūrėjai ir atlikėjai, įvairaus amžiaus ir žanrų atlikėjai (pensininkai ir dirbantys suaugusieji, studentai ir moksleiviai), kuriems kūryba netapo profesija, bet yra jų gyvenimo būdas. 

Esu tikra, kad daugelį jų atpažinsite šio pristatymo fotografijose. „Melos“ draugijos archyve yra tūkstančiai nuotraukų ir šimtai vaizdo įrašų. Tikiuosi, kad jie bus kam nors įdomūs.

Linkiu visiems draugams, visiems mūsų mylimo Vilniaus gyventojams sveikatos dabartinėmis atšiauriomis sąlygomis, optimizmo ir ištvermės. Ir, kai mes visi kartu įveiksime šį „prakeiktą“ virusą, laukiame visus savo koncertuose, nes siela negali gyventi be dainos! Jūsų Valentina Kalinčeva.

Renginių akimirkos: http://www.kultura.lt/lt/photos/index

2020 m. balandžio 13 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: