Vilniaus mokytojų namai
EN

Kazimieras Jakutis: apie penkiolika metų scenoje, vienos dainos stebuklą ir būsimus koncertus

Dainų autorius ir atlikėjas Kazimieras Jakutis kviečia į savo koncertus ir naujo kompaktinio disko „Rytmečiai“ pristatymą Šv. Kotrynos bažnyčioje. Jei situacijos nepakeis galimi karantino ribojimai, koncertinis turas, spalio 17-ąją prasidėjęs Pagulbyje (Molėtų r.), tęsis iki pat metų pabaigos ir antrąją Kalėdų dieną finišuos Anykščiuose. 

Lapkričio 3 d. vakarą atlikėjas su grupe pakvies į Šv. Kotrynos bažnyčios koncertų salę. Atlikėjas K. Jakutis taip pat koncertuos Kelmėje, Jonavoje, Vilniuje, Birštone, Šiauliuose, Panevėžyje, Rokiškyje, Joniškyje ir Kaune. 

Metus skaičiuoja dainomis 

K. Jakutis koncertuoja jau 15 metų, o pirmasis jo koncertas vyko Jonavoje, dabartinės J. Ralio gimnazijos salėje. Čia mokėsi jo sūnūs, tad erdvę muzikai suteikė tuometinis mokyklos vadovas Arūnas Rimkus. 

Į mokyklą tąsyk atlikėjas atvyko ne tik su gitara, tačiau ir su specialiais mediniais gaminiais – žibinčiais. Beje, įdomu tai, kad įvedus šį žodį į „Google“ paieškos sistemą, daugiausiai rezultatų siejasi būtent su K. Jakučio pavarde. 

Žibinčiai – šviesos šaukliai – yra scenos apšvietimo elementai, kuriuose uždegamos žvakės. Jie pagaminti iš medžio, kuris buvo senose trobose. Tai – senos durys, sienojai, kiti rakandai.

Vis tik žibinčiai, sako K. Jakutis, tėra detalė, nors jam – ir svarbi. Tačiau savo penkiolika metų jis skaičiuoja dainomis, koncertais, kompaktiniais diskais ir, žinoma, emocijomis.

Atėjusiems į koncertą – dovana 

Visi, įsigiję bilietą į K. Jakučio ir grupės koncertą, gaus dovanų – ką tik išleistą naują kompaktinę plokštelę „Rytmečiai“.  Joje – šešios senesnės, tačiau naujai arba pirmą kartą įrašytos dainos ir devyni visiškai nauju kūriniai. „Tad viso – 15 dainų. Lygiai tiek, kiek ir metų scenoje“,– sako kūrėjas. Ši kompaktinė plokštelė – jau šeštoji K. Jakučio diskografijoje. 

Savo muzikai eiles kuria pats K. Jakutis, taip pat jis mėgsta Jono Strielkūno, Antano Miškinio, Pauliaus Širvio ir kitų poetų žodžius. 

Kalbėdamas muzika dainų autorius ir atlikėjas dažnai išdainuoja tėvynės ilgesį, meilę savo kraštui ir moteriai. 

„Arkliams“, „Šviesūs rytmečiai“, „Aukštaitijos dangui“, „Nuogas ruduo“ – tai dainos, kurias galima vadinti atlikėjo vizitine kortele, jo kūrybos pamatu, atspirties tašku ir kryptimi.

Muzika jam – ir susitikimai su savimi, savo vaikyste, tėvais, namų kvapu: „Dažnai sapnuoju vaikystę. Girdžiu svirties girgždesį, iš kibiro pilamo vandens čiurlenimą, arklių girdomų tuo vandeniu prunkštimą“, – sako K. Jakutis

2020 m. spalio 23 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: