Vilniaus mokytojų namai
EN

Pirmasis lietuviškas dienraštis „Vilniaus žinios“ išleistas Mokytojų namuose

Gegužės 7-ąją švenčiame Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną. Nuoširdžiai sveikinimame visus žodžio žmones: žurnalistus, kalbininkus, leidėjus ir rašytojus. Su švente!

Šiandien, kai Europoje atsiranda šalių, kuriose nebelieka spausdintų laikraščių, kai visas žinių srautas persikelia į virtualią erdvę, kai kiekvienas galime tapti žinių kanalu socialiniuose tinkluose, galima pagalvoti, kad spausdintas žodis praranda savo svorį ir svarbą. Bet būtent jam, spausdintam lietuviškam žodžiui ir visiems tiems žmonėms, kurie rizikuodami savo gyvybe, klupdami ir slapstydamiesi su sunkiais uždraustų knygų ryšuliais atnešė žodį iki spaudos draudimo panaikinimo dienos - jiems turime būti dėkingi už laisvą gimtosios kalbos žodį išlikusį mūsų kartai.

40 spaudos draudimo metų, 3 tūkstančiai nubaustų, kalintų ir ištremtų knygnešių, 294 tūkstančiai konfiskuotų leidinių lietuvių kalba, 5000 parašų šimtuose raštų carinei valdžiai. Tokia buvo auka, atvedusi į lemtingus 1904 metus, kai gegužės 7 dieną buvo panaikintas lietuviškos spaudos draudimas. Tais pačiais metais visą Lietuvą sudrebino svarbus istorinis įvykis. Vilniuje išėjo pirmasis dienraštis lietuvių kalba „Vilniaus žinios“. Šis istorinis įvykis yra labai brangus ir visai Vilniaus mokytojų namų bendruomenei, nes būtent Mokytojų namų pastate adresu Vilniaus g. 39 buvo įkurta spaustuvė, kurioje pasaulį išvydo pirmasis lietuviškas dienraštis. Koks jaudinantis ir svarbus tai buvo įvykis, liudija atsiminimai pasiekę mus iš praėjusio šimtmečio. Artimas pirmojo laikraščio įkūrėjo P. Vileišio bendradarbis  G. Lansbergis Žemkalnis liudija: „…kiekvienas norėjo kokiu nors būdu prisidėti, kad pirmasai „Vilniaus žinių“ numeris išeitų tyras nuo apsirikimų; korektūros lapeliai skrajojo iš rankos į ranką, po kelis kartus buvo taisomi ir vėl spausdinami, ir vėl taisomi, ir…vis dėlto galų gale numeris neapsėjo be korektūros paklydimų, nes visi mes, improvizuotieji korektoriai žiūrėjome į lapelius pro sugraudinto džiaugsmo ašaras, laukdami išsvajotojo, sunkiai iškovotojo kūdikio.“

Gavome palikimą - lietuvišką žodį, į kurį buvo žiūrima pro „sugraudinto džiaugsmo ašaras“. Branginkime jį.

Penktadienį, gegužės 7-ają dieną, kviečiame užsukti į Vilniaus mokytojų FB puslapį https://www.facebook.com/VilniausMokytojuNamai ir žvilgtelti į įdomiųjų faktų rinkinį iš Spaudos draudimo laikų, kurių galbūt nežinojote. Pagerbkime spausdintą žodį virtualioje erdvėje.

Paviešinto pranešimo nuoroda - https://vilnius.lt/lt/kultura-ir-sportas-svietimas/pirmasis-lietuviskas-dienrastis-vilniaus-zinios-isleistas-mokytoju-namuose/

Renginio nuoroda: https://www.facebook.com/VilniausMokytojuNamai/videos/503412420843204

2021 m. gegužės 6 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: