Vilniaus mokytojų namai
EN

Vilniuje vyks tarptautinis vaikų chorų festivalis „Europa Cantat Junior“

Visą savaitę Vilniuje skambės vaikų chorų balsai – liepos 16–23 d. sostinėje vyks vienas garsiausių pasaulyje vaikų chorų festivalis „Europa Cantat Junior“. Festivalyje dalyvaus 22 chorai iš Belgijos, Ispanijos, Vokietijos ir Lietuvos, repeticijas ves žymūs Europos chorinės muzikos dirigentai.

„Europa Cantat Junior“ rengiamas Europos chorų asociacijos iniciatyva kasmet vis kitame Europos mieste jau nuo 2005 m. Tai tarsi suaugusiųjų chorų festivalio „Europa Cantat“ jaunėlis brolis, skirtas ugdyti dainuojančius vaikus. Teisę surengti 2020-ųjų festivalį pelnęs Vilnius dėl prasidėjusios koronaviruso pandemijos šios progos laukė dvejus metus. Tačiau laukti buvo verta, nes „Europa Cantat Junior“ pasaulio chorinės muzikos žemėlapyje yra matomas labai ryškiai. Stipri organizatorių komanda Vilniuje jau pasiruošusi sutikti svečius, dėl to neabejoju festivalio sėkme ir tuo, kad šis renginys pritrauks tarptautinės bendruomenės dėmesį ir dar daugiau pasaulio chorinės muzikos renginių į Vilnių“, – teigė Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa.

Liepos 16 d. 19.30 val. festivalis „Europa Cantat Junior“ prasidės įspūdingu atidarymo koncertu Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Jame skambės nauja prof. Vytauto Miškinio pagal Vlado Braziūno tekstą sukurta kantata „Erdvėja baltas laikas Lietuvos“. Ją atliks V. Miškinio diriguojamas jungtinis berniukų ir jaunuolių choras, kuriame susivienys chorai „Ažuoliukas“ iš Vilniaus, „Dagilėlis“ iš Šiaulių, „Varpelis“ iš Kauno ir „Gintarėlis“ iš Klaipėdos. Solo partijas atliks lietuvių liaudies dainų atlikėja Veronika Pavilionienė ir diskantas Mantas Kietis kartu su žymiais liaudies instrumentų atlikėjais. Jiems akompanuos pianistas Rimvydas Mitkus, perkusininkai Džiugas Daugirda ir Saulius Auglys-Stanevičius, Kauno valstybinio muzikinio teatro styginių grupė ir Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos skudučių ansamblis.

Po atidarymo renginio festivalio dalyviai pradės savaitę truksiančių muzikos dirbtuvių ciklą Vilniaus mokytojų namuose – rengs unikalius pasirodymus, kuruojamus žymių Europos chorvedžių. Jaunučių dirbtuves ves chorvedė iš Ispanijos Elisenda Carrasco, vyresniųjų – chorinės muzikos ekspertai Christianas Fris-Ronsfeldas (Danija, Vokietija), Maudas Hamon-Loisance (Prancūzija), Basilio Astulez (Ispanija) ir Valerija Skapienė (Lietuva).

Festivalio dirbtuvėse susikūrę naujieji kolektyvai savo rezultatus pristatys specialiuose koncertuose Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje. Liepos 19 d. 19.30 val. žiūrovų lauks E. Carrasco diriguojama išskirtinė lopšinių programa, atliekama jauniausių festivalio dalyvių. Liepos 23 d. 19.30 val. festivalį vainikuos didysis „Europa Cantat Junior“ uždarymo koncertas. Jame bus pristatytos likusių dirbtuvių metu sukurtos programos, per kurias teatras ir šokis susipins su įvairiais muzikos stiliais – nuo gamtos garsų iki didingosios popmuzikos.

Festivalyje dalyvausiantys chorai taip pat pakvies į ypatingą „Europa Cantat Junior“ koncertų ciklą „Koncertuoja chorai“. Šių koncertų metu Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje bus atliktos programos, kurias Europos vaikų chorai parengė tik chorinės muzikos gerbėjams Lietuvoje. Liepos 17 d. 19.30 val. savo programas atliks berniukų ir jaunuolių choras „Ąžuoliukas“ (Lietuva) ir Claros Schumann vaikų ir jaunimo choras (Berlynas, Vokietija). Liepos 18 d. 19.30 val. pasirodys vaikų choras „Ugnelė“ (Vilnius, Lietuva) ir Dresdeno laboratorinės mokyklos choras „Chormonie“ (Vokietija). Liepos 21 d. 19.30 val. į Šv. Kotrynos bažnyčios sceną lips choras „Kivi“ (Lietuva) ir jaunimo choras „Cantamico“ (Belgija).

Šiųmetį festivalį Vilniuje organizuoja Lietuvos nacionalinis kultūros centras kartu su Vilniaus miesto savivaldybe, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejumi ir Lietuvos chorų sąjunga.

„Europa Cantat Junior“ koncertų bilietus platina kakava.lt. 

Daugiau informacijos: Ieva Krivickaitė, tel. (8 5) 261 47 63, 8 629 68 060 

LNKC Regionų kultūros skyrius, Eglė Ladigienė, tel. (8 5) 261 4763

2022 m. liepos 12 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: