Vilniaus mokytojų namai
EN

,,Ne vienos”- naujas klubas moterims Vilniaus mokytojų namuose

Vilniaus mokytojų namuose veikia  septyni bendruomeniniai klubai skirti įvairiausio amžiaus ir pomėgių lankytojams.

Visai neseniai, nuo praėjusių metų pabaigos, plačiai duris atvėrusi emocinės paramos ir palaikymo socialinė iniciatyva Moterų bendrystės klubas „Ne Vienos“ greitai sulaukė susidomėjimo, iš virtualios bendruomenės tapo gyvu klubu ir įsikūrė Vilniaus mokytojų namuose.

Moterų bendrystės klubas, tai susibūrimo vieta moterims, patiriančioms nelengvus išgyvenimus ar vienatvę esamu gyvenimo momentu. Klubas paremtas gyvu bendravimu, tikru emociniu ryšiu ir palaikymu ne vien žodžiu, tačiau, jei reikia, ir už rankos. Gyvi kasmėnesiniai moterų susitikimai, tai galimybė pasidalinti išgyvenimais, atvirai pasipasakoti apie savo jausmus ir mintis, būti išklausytai nesmerkiant ir nemoralizuojant – viena iš šios iniciatyvos pusių. Būvimas empatiškoje, palaikančioje aplinkoje, tai terapija, padedanti išgyventi vienatvę.

Pagrindinis šio klubo veiklos principas – mentorystės programa, paremta asmeniniu ryšiu tarp mentorės ir globotinės, trunkanti keletą savaičių arba pagal poreikį. Tai Lietuvoje analogų neturinti emocinė pagalba teikiama asmeninio kontakto metu. Mentorės tikslas – suteikti globotinei saugumo jausmą bei paramą, padėti nurimti ir išbūti su visomis emocijomis, jausmais ir išgyvenimais. Savanorės neteikia psichologinės ar kitokios su jos kompetencijomis nesusijusios pagalbos. Emocinė parama – aktyvus, empatiškas, palaikantis žmogaus išklausymas. Ją gali suteikti kiekvienas emociškai raštingas žmogus, nors žinoma, geriausiai, kai tai daro apmokyti savanoriai ar savo srities specialistai.

Nors, atrodo, panašią pagalbą teikiančių organizacijų Lietuvoje netrūksta, didžioji jų dalis pagalbą teikia nuotolinių būdu – online arba skambučiu. Vienoms toks bendravo būdas priimtinas, kitoms, tuo tarpu, sunku kalbėti nematant kas kito laido gale.

„Šiam projektui jau seniai buvo laikas. Keletą metų savo galvoje kūriau moterų bendrystės klubo viziją. Žinojau, kuo jis bus naudingas moterims, kokią pagalbą teiks, kokiais principais ir kokiomis vertybėmis vadovausis. Tačiau laikas ateina tada, kada jam reikia ateiti“ – apie šią iniciatyvą pasakoja jos įkūrėja Nora Strautnikaitė.

„Vienos damos istorija“ tai renginių ciklas, lydintis moterų bendrystės klubą. „Ar numanote kiek daug moterų jaučia nepaaiškinamą vienatvės jausmą, mintyse kartodamos „kodėl man taip nutiko, kodėl būtent aš“. Taip ir gimė pavadinimas Ne Vienos. Nes mes juk – ne vienos! O „Vienos damos istorija” būtent apie tai. Renginio metu istorijos herojei pasakojant savo išgyvenimus, dalinantis patirtimi, kuriamas ryšys, padedantis suprasti, kad bet kurioje situacijoje tu nesi viena.“ – pasakoja Nora.

Labai svarbu suprasti, kad pagalbos kreiptis visai negėda. Kiekvienas žmogus savo gyvenime anksčiau ar vėliau susiduria su įvairiais iššūkiais: vieni apie juos mėgsta kalbėti su artimaisiais, kitiems gali kilti sunkumų apie tai užsiminti, o kažkas tiesiog neturi su kuo apie tai pasikalbėti

Patiriant psichikos sunkumus ar sutrikimus – emocinės paramos gali neužtekti. Tuomet verta kreiptis į psichologą(-ę) profesionalios psichologinės pagalbos, jei pačiai sunku surasti psichologą, kuris suteiks pagalbą, moterų bendrystės klubo mentorės – savanorės gali padėti rasti specialistą.

Psichologinę pagalbą gali teikti tik profesionalus psichologas, tačiau gerą emocinę sveikatą gali nulemti pokalbis, palaikymas, supratimas bei bendrystė.

Gyvi susitikimai moterų bendrystės klube „Ne vienos“ vyksta kiekvieno mėnesio paskutinį ketvirtadienį Vilniaus mokytojų namuose.

Artimiausias susitikimas vasario 23 d. 18 val. Registracija į susitikimus:  https://forms.gle/CWLLZPHWB1GwpKHj6

Klubo veiklą bei artėjančius renginius ir gyvus susitikimus taip pat galite stebėti Facebook grupėje Moterų Bendrystės Klubas „Ne Vienos“ ir www.kultura.lt

2023 m. vasario 20 d.

Visos naujienos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: