Vilniaus mokytojų namai
EN

Naujienos


Kovo2013

Vilniaus mokytojų namai tradiciškai mini Žemės dieną

Šiandien, lygiai vidudienį, 12 val. minėdami Žemės dieną, Vilniaus mokytojų namų darbuotojai, ragindami praeivius tausoti gamtą, idant ja galėtume harmoningai džiaugtis, kartu su viso pasaulio geros valios žmonėmis prie savo įstaigos iškėlė Žemės vėliavą. Vilniaus mokytojų namų projektų vadovas Juozas Žitkauskas, kreipdamasis į Vilniaus gatvės praeivius, kalbėjo, jog mūsų ir būsimų kartų gyvenimas priklauso nuo mūsų pačių - sąžinės ir iniciatyvų, tausojant vienintelę ir svarbiausią – Žemę. Vilniaus mokytojų namai palaikydami viso pasaulio geros valios žmonių iniciatyvą, jau nuo 1999 m. vykdo renginius, skirtus Pasaulinei Žemės dienai, tuo primindami visiems, kad praeitas didelis etapas žmonijos vystymosi istorijoje, laukiant naujų laikų su viltimi, kad bus geriau gyventi. Tačiau nevertėtų pamiršti, kad į naują tūkstantmetį pasiėmėme kalnus šiukšlių, pašiltėjusį klimatą, užterštą orą, žemę ir vandenis. Kurdami vis tobulesnę, patogesnę ateitį pridarome daugybę bėdų. Šiandien keldami Žemės vėliavą Mokytojų namų žmonės ragina: susimąstyti – ką galime pakeisti savo darbuose, gyvenimo būde ir mintyse, kuriant patogesnę aplinką. Pasitikdami sugrįžtančius paukščius – pasisemkime iš jų dvasinės energijos.

Kovo2013

Ainis Storpirštis į sceną žengia su savo autorinėmis dainomis

Kovo 15 d. 18 val. Vilniaus mokytojų namų svetainėje į pirmą savo autorinį koncertą kviečia jaunosios kartos aktorius Ainis Storpirštis su grupe. A. Storpirštis dainuojamosios poezijos gerbėjams žinomas ne vien kaip garsaus aktoriaus, bardo, tituluojamo lietuviško šio žanro atgimimo tėvu Gedimino Storpirščio sūnus. Tiesa, pirmieji Ainio bardiški dainavimai būtent ir buvo su tėčiu. Tą galima išgirsti senuose G. Storpirščio įrašuose, ypač dainose vaikams, kuriose nuskamba nedrąsus, bet užtikrintas mažojo Ainio balsas. Vėliau jis buvo pagrindinis grupės „Stipriai kitaip“ vokalistas. Dabar debiutuoja ne vien kaip atlikėjas, bet ir kaip dainų autorius. Kelių valandų koncerte nestigs jaunatviškos žaismės, optimizmo. Ainis su grupe į Lietuvos bardišką kultūrą įsiveržia kaip viltingas pavasario pranašas. Pirmas koncertas – tai ne vien pasirodymas apskritai, bet ir pareiškimas, kad ateiname. Ateiname, kad būtume, kad įvairintume kultūrinį gyvenimą.

Kovo2013

Į Mokytojų namus migruoja LMTA akordeonų orkestras

Kovo 14 d., ketvirtadienį, 18 val. Vilniaus mokytojų namų Didžiojoje salėje žaismingą ir intriguojančią programą pristatys prof. Ričardo Sviackevičiaus vadovaujamas Lietuvos muzikos ir teatro Akordeonistų orkestras. Šis renginys – jau antrasis vasarį jaunųjų smuiko virtuozų pasirodymu startavęs ciklo „Migruojanti Akademija: Vilniaus mokytojų namai“ koncertas, kiekvieną mėnesį kviesiantis suklusti profesionaliosios muzikos ir kitų menų mylėtojus. „Analizuodami savo veiklą pastebėjome, kad per mažai dėmesio skiriame profesionaliosios muzikos sklaidai, todėl kreipėmės į 80-metį švenčiančią Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, kviesdami bendradarbiauti. Taip gimė projektas, kurio dėka kas mėnesį Mokytojų namuose skambės klasikinė LMTA studentų ir dėstytojų atliekama muzika“, – projekto „Migruojanti Akademija: Vilniaus mokytojų namai“ atsiradimo istoriją atskleidė Kultūros centro Vilniaus mokytojų namai direktorė Zita Zenobija Žepnickienė. „Akordeonistų orkestras yra nedažnas, bet labai žavingas reiškinys, kurio dėka galime dar įvairiau atskleisti neribotas akordeono galimybes. Ketvirtadienį išgirsite W. A. Mozarto, E. A. Ginasteros, C. Francko, A. Bowllingo, A. Chačaturiano bei lietuvių kompozitorių B. Budriūno ir V. Bartulio kūrinius. Mūsų koncertą papuoš Janinos Gečaitės ir Martyno Vaičekausko akordeonų duetas bei dvi žavios prof. Vladimiro Prudnikovo dainavimo klasės studentės Agnė Stančikaitė ir Justė Jankauskaitė“, – pasakojo orkestro vadovas prof. Ričardas Sviackevičius. Kovo 28 d. ciklas „Migruojanti Akademija: Vilniaus mokytojų namai“ pakvies į teatro-studijos „Theaomai“ spektaklį „Ivanovas“ pagal A. Čechovo pjesę, o balandžio 18 d. Didžiojoje Mokytojų namų salėje su klausytojais susitiks LMTA Dainavimo katedros studentai.

Vasario2013

Prašome skirti 2%

2 % GPM už 2012 metus

Vasario2013

Klasikinės muzikos koncertas iš ciklo „Migruojanti akademija”

Savo veiklos 80-metį švenčianti Lietuvos muzikos ir teatro akademija tarp gausybės įvairių renginių, koncertuos ir sostinės Mokytojų namų klausytojams. Nuo vasario 22 d. LMTA bendradarbiaudama su Vilniaus mokytojų namais pradeda naują renginių ciklą „Migruojanti akademija: Vilniaus mokytojų namai”. Kartą per mėnesį šio sostinės kultūros centro Didžiojoje salėje pasirodys akademijos studentai su savo pedagogais. Renginių ciklą pradės jaunieji smuiko virtuozai Jaschos Heifetzo smuikininkų konkurso dalyviai: Rūta Mažolytė, Katažyna Narkevič, Bernardas Petrauskas, Minadora Šernaitė, Simas Tankevičius, Kostas Tumosa, Giedrė Žarėnaitė. Visi jie - IVTarptautinio Jaschos Heifetzo smuikininkų konkurso dalyviai. Koncerte skambės J.S.Bacho, C. Debussy, E.Chaussono, G.Gershwino, N.Paganini, C.Saint-Saënso, F.Schuberto, H.Wieniawski kūriniai smuikui. Koncertas vasario 22 d. Vilniaus mokytojų namų didžiojoje salėje prasidės 19 val. Įėjimas laisvas.

Vasario2013

TARPTAUTINEI GIMTOSIOS KALBOS DIENAI

Vasario 21 d. 18 val. Vilniaus mokytojų namų Svetainėje Renginių ciklo „Po tarmių stogų” pradžios vakaras „Tarmės ant miesto grindinio”. Dalyvaus: Liugų šeimyna, tautosakininkė dr. Austė Nakienė, kalbininkė dr. Rima Bacevičiūtė, bardas Povilas Girdenis, bandonistas Mantas Kauzonas, folkloro ansambliai „Laukis” (vad. Lijana Šarkaitė), „Sadauja” (vad. Audronė Vakarinienė).

Vasario2013

Šventinis koncertas SU MEILE ŠIRDYJE, skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo dienai

Vasario 16 d. 16 val. Vilniaus mokytojų namų didžiojoje salėje Dalyvaus: Vilniaus mokytojų namų choras „ Bel Canto” (vad. Artūras Dambrauskas), folkloro ansambliai „Srauna” (vad. Akvilė Vervečkaitė), „Krivūlė” (vad. Vytautas Vaitekūnas), bardė Akvilė Vervečkaitė, skaitovė Nijolė Žukauskienė.

Vasario2013

Užgavėnės Vilniaus mokytojų namų kiemelyje ir jaunam, ir senam...

Vasario 12 d. (antradienį) – tikrąją Užgavėnių dieną, Vilniaus mokytojų namai užgavėti ir vyti žiemą lauk kviečia visus vilniečius: nuo jauniausio iki vyriausio. O vakare, nuo 18 val. kiemelį užplūs tikras Užgavėnių šurmulio gūsis. Iš visų Vilniaus pašalių: iš rytų ir vakarų, iš šiaurės bei pietų keliaus pačiomis gražiausiomis kaukėmis pasirėdę vilniečiai smagiai vyti žiemos, deginti pačios didžiausios Vilniuje Morės, apkėliavusios visą Lietuvą ir, be abejo, smagiai pasilinksminti. Kaip bebūtų, artimiausios linksmybės tik... po 7 savaičių. Čia gerą nuotaiką užtikrins kapelija „Ratilai“ bei viso šėlsmo gaspadorius Darius Mockevičius. Žiemą išvaryti atskirai ne taip ir lengva, tad jeigu ją vysime lauk visi kartu – seksis geriau. Tad apsiginklavę gera nuotaika – pirmyn į Užgavėnes, į Mokytojų namų kiemą. Nuo 15 val. prie Mokytojų namų, Vilniaus gatvėje bus galima rimtai pavalgyti sočių tradicinių ir ne visai tradicinių blynų. Juos ruošia „Bebro blyninė”. Iki vasario 22 d. veiks Vilniaus ikimomyklinių įstaigų auklėtinių ir jų pedagogų sukurtų Sveikuolių Morių paroda.

Sausio2013

Akimirkos iš renginių ciklo „Pasaulio šventės”: „Kinų tikrieji Naujieji metai”

Vilniaus mokytojų namai, jau pasitiko Kinų tikruosiuos Naujuosius metus. Sausio 23 dienos vakarą, sugužėjo didelė gausa vilniečių, kurie domisi kinų kultūra. Vakaro metu visi sužinojo plačiau apie kinų valgius, pomėgius, tradicijas ir šventes, kurias pristatė, VU Konfucijaus instituto atstovai, buvo rodoma arbatos gėrimo ceremonija bei mokoma, kaip pasigaminti tikrus, Kinijoje mėgiamus, žibintus. Artimiausias ciklo „Pasaulio šventės” renginys kovo mėnesį Airijos globėjo „ Šv. Patriko diena”. Sekite informaciją mūsų svetainėje. Visos renginio akimirkos: http://www.kultura.lt/lt/photos/index

Gruodžio2012

Naujas renginių ciklas prasidėjo pažintimi su Japonija

Antradienio, gruodžio 18 - osios vakarą, Vilniaus mokytojų namuose prasidėjo naujas renginių ciklas – „Pasaulio šventės“ , kuris kvies kiekvieną mėnesį susipažinti su skirtingų šalių tradicijomis bei šventėmis. Šaltą žiemos vakarą, nepabūgę pūgos, rinkosi japonų kultūros mylėtojai. Antrasis Japonijos ambasadorės sekretorius Mori Takuro pasakojo apie japonų tradicijas, šventinius valgius, dovanas bei žaidimus. Jo pasakojimą papildė specialus filmas apie Japoniją bei nuotraukos. Regina Grivickienė pristatė daugybę skirtingų puokščių kompozicijų. Ikebanos sudomino susirinkusiuosius, buvo net juokaujama, jog reikia atskirų kūrybinių dirbtuvių, kur būtų mokoma Ikebanos komponavimo meno. Miyuki Narumi mokė svečius kaligrafijos paslapčių, o visi kartu rašėme savo vardus japonų rašmenimis. Išragavę skirtingų rūšių arbatas bei paskanavę nepakartojamų sushi svečiai buvo sužavėti, kiek daug sužinojo apie japonus per vieną vakarą. Atsisveikindami sakė ne sudie, o iki pasimatymo kitame „Pasulio švenčių“ renginyje, kur bus pristatoma Kinija. Renginys vyks sausio mėnesį.

39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47
Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: